Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τα παίζει όλα για όλα ο ΓΑΠ, μετά από τις αδιέξοδες επιλογές του...

«Η Ελλάδα τζογάρει με δημοψήφισμα»

Με έκπληξη και επιφυλάξεις για τις συνέπειες υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος την χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με την διενέργεια δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση.

«Η Ελλάδα τζογάρει με δημοψήφισμα»
Το δημοψήφισμα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ελληνα πρωθυπουργό, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC, τονίζοντας ότι ο κ.Παπανδρέου θα ισχυριστεί ότι είναι εθνικό συμφέρον της Ελλάδας η στήριξη της δανειακής συμφωνίας.

Χωρίς αυτήν, θα πει, ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με την χρεοκοπία και την καταστροφή. Θα στηρίξει την εκστρατεία του σε μία έκκληση για πατριωτισμό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, όσες φορές επισκέφθηκε την Ελλάδα διαπίστωσε ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν το χάος της χρεοκοπίας παρά την μακρόχρονη λιτότητα.
Για υψηλού ρίσκου στοίχημα κάνει λόγο και η Wall Street Journal, καθώς επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να υπονομεύσει την διεθνή προσπάθεια για την διατήρηση του ευρώ.
Το "ναι" ενδέχεται να προκαλέσει νέες μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες που απειλούν να παραλύσουν την χώρα, σε μία προσπάθεια αντίστασης στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ενα "όχι" μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να διακοπεί η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα, αφήνοντας την χώρα να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία.
"Η Ελλάδα τζογάρει με δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία" είναι ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος του Associated Press, στο οποίο πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η έκβαση παραμένει άγνωστη σε "αυτή τη νέα τροπή που παίρνει η ελληνική τραγωδία".
Σε πληροφοριακό επίπεδο κινήθηκε το Bloomberg, το οποίο όμως αναφέρει πως ο "ελιγμός του Γ.Παπανδρέου κινδυνεύει να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τη συμφωνία".
Οι βρετανικοί Financial Times, αναφέρουν πως η κίνηση του Γ.Παπανδρέου "ενισχύει την ανησυχία πως η εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή βγαίνει εκτός ελέγχου" και ίσως να προκαλέσει συναγερμό στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. "Δεν νομίζω ότι το περίμενε κανείς" αναφέρει στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, "το σκεπτικό της Αθήνας πιθανοτατα είναι πως τα μέτρα δεν γίνεται να περάσουν με άλλο τρόπο".
Μία πρώτη ανάρτηση στο FT/Alphaville – το έγκυρο και …τροχιοδεικτικό για τις απόψεις πολλών άλλων, blog των Financial Times: "Ζήτησε κανείς από τους Έλληνες τη γνώμη τους για τη συμφωνία της Συνόδου"; σημείωνε σκωπτικά ο John McDermott λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις και συμπλήρωνε: "Αυτή μπορεί να είναι μία αναγκαία (και επιθυμητή) εσωτερική πολιτική κίνηση ώστε ο Παπανδρέου να ελαχιστοποιήσει τις διαμαρτυρίες και να συσπειρώσει την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Πλην όμως εξακολουθεί να αποτελεί ένα ρίσκο και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί ιδιαιτέρωςευτυχείς.
"Ελληνικό δημοψήφισμα: Τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή" είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian, o οποίος αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός "λέει πως εμπιστεύεται τους πολίτες του, αλλά οι αγορές ίσως έχουν αντίθετη άποψη". Επισημαίνοντας τα ανοικτά ερωτήματα γύρω από το δημοψήφισμα -με πρώτο το ίδιο το περιεχόμενό του- η βρετανική εφημερίδα δεν αποκλείει η Ευρώπη να "κλείσει τη στρόφιγγα" εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία νέα κρίση, λίγες ημέρες αφότου έδειξε ότι αρχίζει να ξαναβρίσκει τα βήματά της μετά την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου.
"Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση που ταρακούνησε την Ελλάδα, αλλά και έθεσε σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του προχωρά στην διενέργεια δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα", αναφέρουν οι New York Times. Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα λιτότητας - και πιθανώς και η παραμονή στην ευρωζώνη- τίθενται για πρώτη φορά σε λαϊκή ψηφοφορία.
Σκιές πάνω από την δανειακή συμφωνία για την διάσωση της Ελλάδας ρίχνει η κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει δημοψήφισμα, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία, ωστόσο ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο.
"Ασαφείς οι επιπτώσεις μίας αρνητικής ετυμηγορίας" γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που περιορίζεται στην εκτίμηση τραπεζικών κύκλων πως μία ήττα Παπανδρέου θα προκαλούσε "τουλάχιστον" δισταγμό στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων -και σημειώνει τις αναφορές τους πως "είναι άσκοπο να προχωρήσει ένα πακέτο στήριξης σε μία χώρα, ο λαός της οποίας το απορρίπτει".
Σε σχόλιο της με τίτλο "Η χρεοκοπία πλησιάζει" η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από 5 μέρες είχε συμφωνήσει.
"Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα", παρατηρεί η Die Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. "Ο Παπανδρέου το ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα", επισημαίνει η αυστριακή WienerZeitung.
"Η Αθήνα διακινδυνεύει την ευρω-διάσωση" γράφουν οι γερμανικοί Financial Times, που σημειώνουν και εκείνοι πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αντίθεση στη νέα συμφωνία, και αναφέρει πως απόρριψη του πακέτου θα είχε "απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ και τις χώρες της Ευρωζώνης".
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδιάζει τους Ελληνες.
Κίνηση αιφνιδιασμού χαρακτήρισε και η γαλλική Le Monde την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση.
"Η κίνηση των Ελλήνων είναι παράλογη… και επικίνδυνη" δήλωσε άνθρωπος από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
Η κυβέρνηση…τζογάρει με τον κίνδυνο "να βυθίσει την Ευρώπη στο χάος" γράφει η Figaro, ενώ για "στοίχημα υψηλού ρίσκου" κάνει λόγο το περιοδικό Le Point.
 
ΕΘΝΟΣ