Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Παραιτήσεις στο London School of Economics λόγω Καντάφι

London School of Economics

Εκτός από τη γεωστρατηγική της διάσταση, η κρίση στη Λιβύη έπληξε καίρια την αξιοπιστία του London School of Economics μετά τις αποκαλύψεις που το συνδέουν με το καθεστώς Καντάφι.

Αργά χθες παραιτήθηκε ο διοικητής του LSE, του πιο έγκριτου οικονομικού πανεπιστημίου στον κόσμο, και διατάχθηκε ανεξάρτητη έρευνα για το μέγεθος της οικονομικής εμπλοκής του ιδρύματος με τον γιο και διάδοχο του Λίβυου δικτάτορα. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις χορηγίες πολλών εκατομμυρίων στερλινών που φέρεται να έλαβε το LSE από το ίδρυμα του Σαΐφ Καντάφι, ο οποίος φοίτησε σε μεταπτυχιακό τμήμα από το 2004 έως το 2009, οπότε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα. Την ίδια χρονιά ο υιός Καντάφι προέβη σε δωρεά προς το LSE, υψους 1.5 εκατ. στερλινών, για την δημιουργία Εδρας Δημοκρατικής Διακυβέρνησης των χωρών της Β.Αφρικής.

Saif al-Islam GaddafiΤελευταία συνάντηση στην Ελλάδα


Τώρα αποκαλύπτεται από τα διαρρέοντα έγγραφα στο Wikileaks πως συνήφθη επίσης με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης σύμβαση ύψους 2.2 εκ. μεταξύ του LSE και κάποιων άλλων πανεπιστημίων, η οποία αφορά στην εκπαίδευση ανώτατων αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι, καθώς και άλλα μικρότερα ποσά για τον συμβουλευτικό ρόλο του Πανεπιστημίου σε οικονομικά και επενδυτικά προγράμματα του λιβυκού καθεστώτος. Η διοίκηση του LSE αλλά και ορισμένοι καθηγητές διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις με τον γιο του Καντάφι με πληρωμένα ταξίδια στη Λιβύη και αλλού, η τελευταία μάλιστα συνάντηση μέλους της διοικησης του LSE με τον Σαΐφ Καντάφι έγινε το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Παράλληλα η επιτροπή θα εξετάσει καταγγελίες που αφορούν στην διδακτορική διατριβή του υιου Καντάφι που φέρεται να είναι προϊόν λογοκλοπής και επιπλέον γραμμένη από πληρωμένο συγγραφέα. Το μέγεθος του σκανδάλου, στο οποίο ενέχεται το LSE, αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των βρετανικών πανεπιστημίων που προσπαθούν να αναπληρώνουν τις περικοπές των κρατικών κονδυλίων με χορηγίες, συχνά αμφιβόλου προέλευσης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw-world.de