Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

"Ιστορική ήττα"

    Μεγάλη ήττα υπέστη η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Μέρκελ, στις περιφερειακές εκλογές της Βάδης Βυρτεμβέργης, χάνοντας μετά από 58 χρόνια το προπύργιό της.

    Βάσει των έξιτ πολς που έδωσαν τα δύο δημόσια γερμανικά κανάλια ARD και ZDF, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αποκτούν πλειοψηφία στη νέα βουλή στη Στουτγάρδη και νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, που θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με τα έξιτ πολς του ARD, το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) παίρνει 38.0% (-6,2%), οι Πράσινοι 25% (+13,3%) το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 23,4% (-1,8%), το FDP (Φιλελεύθεροι) είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5% (-5,7%), το κόμμα Αριστερά μένει εκτός βουλής με 3%.

    Στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο το SPD με πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη μεγάλες απώλειες αλλά με 35,8%
Σύνθεσηπαραμένει πρώτο κόμμα μπροστά από το CDU με 34% (+1,2), οι Πράσινοι παίρνουν 17% (+12,8%), ενώ τόσο το FDP 4% (-4%) όσο και το κόμμα Αριστερά με 3,2% μένουν εκτός τοπικής βουλής.

ΑΠΕ