Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Αγωγή Παπακωνσταντίνου στο Πρώτο Θέμα για συκοφαντική δυσφήμιση



Αγωγή κατά του Πρώτου Θέματος για συκοφαντική δυσφήμιση πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά από ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας που κάνει λόγο για παραγραφές χρεών σε εταιρεία από το ΥΠΟΙΚ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη πρακτική και προφανή προσπάθεια εκφοβισμού, καθώς το επίμαχο δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενα για προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας αναφερόμενο σε υποτιθέμενες «σχέσεις» με πρόσωπα που εργάζονται στην εν λόγω εταιρία, τα οποία όμως σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι άγνωστα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ο εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης, έχει αποστείλει δύο εξώδικα στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε συνέχεια απάντησης του Υπουργού σε ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την εκκρεμή έρευνα του ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για υποθέσεις του κ. Αναστασιάδη. Τα εξώδικα αυτά αποτελούν πρωτόγνωρη πρακτική και
προφανή προσπάθεια εκφοβισμού και παρακώλυσης της έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στην ίδια λογική εντάσσεται και το δημοσίευμα στο οποίο η εφημερίδα ψευδώς ισχυρίζεται ότι έγινε απόπειρα διαγραφής χρεών, άρση μέτρων σε υπό πτώχευση εταιρεία και χαριστική άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις φορολογικές αρχές για εξασφάλιση πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων της εταιρείας ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ ΑΕ.»

Η εποχή που κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν δήθεν ‘αποκαλύψεις’ για να σκεπάζουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και μπορούσαν να πετυχαίνουν προνομιακή μεταχείριση έχει περάσει ανεπιστρεπτί
«Το υποτιθέμενο ‘ρεπορτάζ΄ της εφημερίδας δημοσιεύει εσκεμμένα αποσπασματικές πληροφορίες, αποκρύπτοντας ουσιαστικά στοιχεία, παραποιώντας και διαστρεβλώνοντάς τα, παρέχοντας εν τέλει ψευδείς πληροφορίες, προκειμένου να συκοφαντήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις» αναφέρει το υπουργείο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οι αποφάσεις αφορούν στην ατομική επιχείρηση του Ιωάννη Ραπτόπουλου, και όχι στην ανώνυμη εταιρεία ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ ΑΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.


«Από το κείμενο των αποφάσεων που εντέχνως και σκοπίμως αποσπασματικά δημοσιεύει η εφημερίδα προκύπτει σαφώς ότι τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος του κ. Ραπτόπουλου αφορούν στα χρέη της ατομικής επιχείρησης και όχι τα χρέη της ανωνύμου εταιρείας. Σε καμία περίπτωση δεν υπογράφηκε άρση μέτρων σε υπό πτώχευση εταιρεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Τέλος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από τα στοιχεία του φακέλου της επιχείρησης δεν προκύπτουν φορολογικές οφειλές ύψους 70 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.


«Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για το ’ρεπορτάζ’ της εφημερίδας και κυρίως για τα κίνητρά της. Γιατί μνημονεύονται δύο παλιές αποφάσεις, ένα χρόνο μετά, που και νομικά και ουσιαστικά είναι ορθές; Γιατί δεν διασταυρώθηκαν όσα γράφηκαν και γιατί ο δημοσιογράφος δεν απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, για τις απαραίτητες διευκρινήσεις;


»Η εποχή που κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν δήθεν ‘αποκαλύψεις’ για να σκεπάζουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και μπορούσαν να πετυχαίνουν προνομιακή μεταχείριση έχει περάσει ανεπιστρεπτί» καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

ΑΠΕ