Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"Πονοκέφαλος" για τους καταναλωτές η επικείμενη αύξηση επιτοκίων

http://www.slap.gr/wp-content/uploads/anadiarthosi_epitokia_large.jpg
Της Έφης Καραγεώργου

Το «σήμα» δόθηκε χθες από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ότι πάμε σε αύξηση επιτοκίων.

Η είδηση κάθε άλλο παρά... χαροποίησε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία ήδη έχουν πατήσει στην «κόκκινη γραμμή» των καθυστερήσεων καθώς... «δεν βγαίνουν» να πληρώσουν τις δόσεις στις τράπεζες.

Ακόμα και μία μικρή αύξηση στα επιτόκια της τάξης του 0,25 της μονάδας, δημιουργεί πίεση στους δανειολήπτες. Για παράδειγμα, σε δάνειο 200.000 ευρώ με διάρκεια τα 20 χρόνια, μία αύξηση στο επιτόκιο κατά 0,25 αυξάνει τη μηνιαία δόση κατά 26 ευρώ. Το ποσό σίγουρα είναι μικρό, όμως οι δανειολήπτες ανησυχούν καθώς το επιτόκιο της ΕΚΤ είχε φτάσει ως το 4%, ενώ το επιτόκιο euribor τριμήνου στα τέλη του 2008 άγγιξε και το 5%.

Οι Έλληνες τραπεζίτες, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται ανοδικά, λόγω της κατάστασης στη Β. Αφρική, περιμένουν την αύξηση. Ωστόσο γνωρίζουν ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετη πίεση στην ήδη κακή οικονομική κατάσταση χιλιάδων δανειοληπτών.

Αν λοιπόν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, τότε είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των δανείων που θα βγει σε καθυστέρηση.

Το 2010 έκλεισε με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν την… τιμητική τους, καθώς οι καθυστερήσεις έφτασαν στο 10% για τα στεγαστικά και προσέγγισαν το 20% στο κομμάτι των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Ενώ στα επίπεδα του 10% κινούνται και οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια.

Και όλα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη σε όλες στις κατηγορίες δανείων. Οι τραπεζίτες περιμένουν κορύφωση των καθυστερήσεων μέσα στο έτος, ενώ και οι χορηγήσεις παραμένουν «παγωμένες» και θα μείνουν για αρκετό διάστημα ακόμα.

Η επιβάρυνση στις δόσεις των δανείων, με άνοδο κατά 0,25 στο επιτόκιο του ευρώ, ξεκινά από τα 20-25 ευρώ και ανεβαίνει. Ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, και επιτόκιο 3,75% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% +περιθώριο 2,75 μονάδες) έχει σήμερα μηνιαία δόση 1.186 ευρώ. Αν το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,25% και το τελικό επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4%, τότε η μηνιαία δόση θα αυξηθεί στα 1.212 ευρώ και με αύξηση στο επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,5 της μονάδας η δόση θα αυξηθεί στα 1.238 ευρώ.

Σε στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια και τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3 μονάδες) η δόση είναι 909 ευρώ το μήνα. Αν το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,5% και το τελικό επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4,5%, τότε η δόση θα αυξηθεί στα 949 ευρώ.

Επίσης, κάποιος που έχει ρυθμίσει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ύψους 30.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια και επιτόκιο 11,25%, η μηνιαία δόση του είναι 418 ευρώ. Για κάθε αύξηση 0,25 της μονάδας στο επιτόκιο, η μηνιαία δόση ανεβαίνει κατά 5 ευρώ. Αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά μία μονάδα, τότε «μεταφράζεται» σε 20 ευρώ αύξηση στο μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου.

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr