Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ: Μείωση των επιτοκίων για Ιρλανδία

http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2010/05/%CE%94%CE%9D%CE%A4.pngΤο επιτόκιο που πληρώνει η Ιρλανδία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα θα υποχωρήσει καθώς τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του 2008 για την ενίσχυση της συνεισφοράς της χώρας στο Ταμείο, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Το μέσο επιτόκιο "στην κορύφωση της πρόσβασης" στο πλαίσιο του δανείου θα είναι 3,04% σε χρηματοδότηση για ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλών (credit outstanding) διάρκειας λιγότερο από τρία έτη, από 3,17%, ανακοίνωσε το ΔΝΤ όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το επιτόκιο θα είναι 3,85% σε χρηματοδότηση για το ανεξόφλητο υπόλοιπο σε δάνεια διάρκειας άνω των τριών ετών από 4,04% προηγουμένως.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που συμφωνήθηκαν το 2008, η Ιρλανδία και άλλες χώρες θα γνωρίσουν αλλαγές στις λεγόμενες ποσοστώσεις τους, ήτοι στα ποσά που καταβάλουν και καθορίζουν τα δικαιώματα ψήφου και την πρόσβαση τους σε δάνεια του ΔΝΤ.

Η ποσόστωση της Ιρλανδία στο ΔΝΤ θα αυξηθεί κατά 50% στο ισοδύναμο των περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

"Η μείωση του μέσου επιτοκίου είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των υφιστάμενων πολιτικών χρηματοδότησης στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας αύξησης των ποσοστώσεων και δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής", διευκρίνισε το ΔΝΤ.

Η συμφωνία του 2008 τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της εκπροσώπησης των αναδυόμενων οικονομιών και ειδικότερα αύξηση στις ποσοστώσεις για 54 χώρες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Κίνα, την Κορέα, την Τουρκία, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Σημειώνεται ότι την μεταρρύθμιση του 2008 ακολούθησε και νέα αναθεώρηση στις ποσοστώσεις και τα δικαιώματα ψήφου. Η νέα μεταρρύθμιση εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και όταν τεθεί σε ισχύ αναμένεται να επιφέρει μια μετατόπιση του 9% των μεριδίων στις ποσοστώσεις προς τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες.

"Αυτό θα σημαίνει ότι οι 10 μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ θα εκπροσωπούν πλέον τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη: Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι λεγόμενες BRIC (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία)", δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn.

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr