Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα

 

Ραδιενέργεια ελαφρώς υψηλότερη από το κανονικό ανιχνεύθηκε στο Τόκιο σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα μετρήθηκε η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα μετά την έκρηξη στο κέλυφος του πυρηνικά αντιδραστήρα 2.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας μπορεί να αυξηθούν κι άλλο.


Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Φουκουσίμα στα σπίτια τους.


Μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα 2 προκλήθηκε φωτιά και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστός παραμένει ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στη χώρα, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό νεκροί και αγνοούμενοι ανέρχονται στις 6 χιλιάδες.


Νέα ενίσχυση με σχεδόν 38 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας για τη συγκράτηση της αγοράς η οποία βυθίζεται μετά της διαρροή ραδιενέργειας στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.


Το χρηματιστήριο του Τόκιο μετά την νέα ενίσχυση είχε προηγηθεί κι άλλη ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων σημειώνει πτώση 12 % ενώ νωρίτερα η πτώση είχε φτάσει το 16%.


Το Πεκίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι "παρακολουθεί στενά" τις εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα κι ενισχύει τους ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην Κίνα.


"Το υπουργείο μας θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά το ατύχημα στον αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα και θα ενισχύσει τους ελέγχους για ραδιενέργεια, ενώ θα ανακοινώνει τις σχετικές πληροφορίες γρήγορα", ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας, το οποίο έχει αρμοδιότητες της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας.


Η Κίνα έχει στείλει διασώστες και βοήθεια στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι που άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

ΣΚΑΙ