Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ανακοινώθηκε σήμερα: Ποια σχολεία συγχωνεύονται και ποια καταργούνται

Κυριακάτικα (;) ανακοίνωσε την απόφαση για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων το Υπ. Παιδείας. Στην Κέρκυρα συγχωνεύονται 6 Δημοτικά και 2 Γυμνάσια και καταργείται 1 Δημ. Σχολείο.

Υπό τον τίτλο ενώνουμε σχολεία, ενώνουμε δυνάμεις, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε σήμερα Κυριακή να εκδώσει ανακοίνωση – δελτίο τύπου για τις τελικές αποφάσεις του (που πάντως βασίστηκαν στις εισηγήσεις των περιφερειακών δ/ντων εκπαίδευσης), για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που πάντως δημιουργούν σειρά ερωτημάτων.

Ποια σχολεία συγχωνεύονται
 
1. Το 3θέσιο 3ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης – Κάβου Κέρκυρας συγχωνεύεται με το 6θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης και προκύπτει το 1ο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης Μελικίων.
2. Το 2θέσιο 5ο Δημοτικό Σχολείο Λευκίμμης – Βιταλάδων και το 6θέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορισσίων – Περιβολίου συγχωνεύονται και προκύπτει το 2ο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κορισσίων – Περιβολίου Κέρκυρας.
3. Το 9θέσιο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας συγχωνεύεται με το 12θέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας και προκύπτει το 12θέσιο Σχολικό Κέντρο Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας.
4. Το Γυμνάσιο Σκριπερού και το Γυμνάσιο Λιαπάδων συγχωνεύονται σε Γυμνάσιο Λιαπάδων.

Καταργήσεις
 
Καταργούνται από το 2011 – 2012 οι εξής σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης:
Δημοτικό Σχολείο Άνω Κορακιάνας.

Όταν βαφτίζουν συνενώσεις τις καταργήσεις
 
Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι ο σχολικός χάρτης της χώρας αλλάζει με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί που οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Στην Κέρκυρα τώρα φαίνεται ότι η τακτική δεν είναι αυτή που περιγράφεται στο δελτίο τύπου, άλλως πως το 9θέσιο 3Ο Δημοτικό «συγχωνεύεται» με το 12θέσιο 2ο Δημοτικό και δημιουργείται ένα ...12θέσιο Δημοτικό Σχολείο που βαφτίζεται με τον βαρύγδουπο τίτλο Σχολικό Κέντρο Παλαιάς Πόλης; Στην ουσία δεν πρόκειται για απλή κατάργηση του 9θέσιου 3ου Δημοτικού; Η ίδια τακτική και στο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίου, όπου απλώς καταργούν το 2θέσιο Δημοτικό Βιταλάδων.

Μετά τον Καλλικράτη, κλείνουν και τα σχολειά...
 
Και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα η κατάργηση από την ερχόμενη χρονιά του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Κορακιάνας, ενός ιστορικού σχολείου με μακραίωνη ιστορία και ιδιόκτητο κτήριο. Γιατί αλήθεια;
Μετά τα βήματα του Καλλικράτη στις δημοτικές υπηρεσίες έρχεται και το κλείσιμο των σχολείων να αποτελειώσει την ρημαγμένη – ήδη – περιφέρεια. Κι όπου κλείνει ένα σχολείο...

Αυτό είναι μόνο η αρχή...
 
Και για να μη μας μείνει καμία απορία το δελτίο τύπου είναι σαφές: «Οι συνενώσεις γίνονται κάθε χρόνο. Η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων αποτελεί πάγια δράση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (Ν. 1566/85) και αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Φέτος ιδιαίτερα, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή».

Από Δευτέρα ξεκινούν οι αντιδράσεις
 
Πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όσα αναγράφονται σε site από την περιφέρεια οι αντιδράσεις είναι μεγάλες στη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Πρέβεζα κ.α.
Στις συνενώσεις αντιδρούν και οι καθηγητές αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ για να σχολιάσει τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.
  

Corfupress