Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις ζητά ο Όλι Ρεν

Ο επίτροπος απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Παπανικολάου

Ο φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα
Ο φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα

Η μείωση του ελλείμματος χρειάζεται μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Παπανικολάου.

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνο έτσι, το έλλειμμα θα πέσει κάτω και από το στόχο του 8%, που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.


Ο φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.


Παράλληλα, δήλωσε πως εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.


Επίσης, ο κ. Ρεν έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας.


Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.


Ο ευρωβουλευτής εκτίμησε
ότι «η αναφορά του επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα. Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Moody's μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας αλλά και εν όψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της ευρωζώνης είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις. Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών-μελών».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του κ. Παπανικολάου και την απάντηση του κ. Ρεν
ΕΔΩ

ΣΚΑΙ