Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Παραιτείται από πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ ο Δαλάι Λάμα


Ο Δαλάι Λάμα
Ο Δαλάι Λάμα

Την παραίτησή του από την θέση του πολιτικού ηγέτη της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη ο Δαλάι Λάμα.

«Ήδη από τη δεκαετία του 1960 έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι Θιβετιανοί έχουν ανάγκη έναν ηγέτη, εκλεγμένο ελεύθερα από το λαό του Θιβέτ στον οποίο θα μπορέσω να μεταβιβάσω την εξουσία», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα σε ομιλία του από τη Νταραμσάλα στη βόρεια Ινδία όπου ζουν εξόριστοι Θιβετιανοί.


«Τώρα έχει προφανώς έρθει η ώρα να τεθεί αυτό σε ισχύ» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι για το μακροπρόθεσμο καλό των Θιβετιανών. Δεν είναι επειδή αισθάνομαι απογοητευμένος».


Ο επικεφαλής
των εξόριστων Θιβετιανών, 75 ετών σήμερα και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, πρόσθεσε ότι θα ζητήσει τροπολογία η οποία θα του επιτρέψει να παραιτηθεί στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του θιβετιανού κοινοβουλίου τον Μάρτιο.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Δαλάι Λάμα είχε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης για να ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας του και να μειώσει τον επίσημο ρόλο του, χωρίς παρόλα αυτά να εγκαταλείπει τον πνευματικό του ρόλο. 

ΣΚΑΙ