Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ένα κομπιούτερ στο σπίτι… το γιατρό τον κάνει πέρα

 

Στη CEBIT του Ανοβέρου, τη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη, ένα από τα τμήματα της, τα οποία περισσότερο συζητήθηκαν ήταν αυτό της τηλεϊατρικής.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και τα εκτυφλωτικά φώτα της δημοσιότητας να τον συνοδεύουν, ο Τζον Ντάλι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας και καταναλωτή, επισκέφθηκε και εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα της CEBIT, της διεθνούς έκθεσης ηλεκτρονικής τεχνολογίας: το τμήμα τηλεϊατρικής:


«Βρίσκομαι εδώ για να δω, τι κάνει η βιομηχανία της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας. Είμαι πεπεισμένος πως η τηλεϊατρική είναι ένας βασικός πυλώνας της μελλοντικής ανάπτυξης της Ευρώπης».
Ο Τζον Ντάλι προσπαθεί να πείσει κυβερνήσεις και φορείς πως αξίζει τον κόπο να επενδύσουν στην τηλεϊατρική. Όχι μόνο διότι εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, αλλά γιατί υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας διαφόρων ασθενειών. Οι άνθρωποι ζουν πλέον περισσότερο και ο στόχος είναι να μένουν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υγιείς.
Ο Τόμας Βάτκα είναι εκπρόσωπος της εταιρείας CompuGroup Medical AG και εξηγεί τους στόχους της δικής του εταιρείας:
«Στόχος μας είναι να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό στη φροντίδα της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να μεταφέρουμε τη σωστή πληροφορία στον ασθενή, στο γιατρό, στον άνθρωπο που προσφέρει, και μάλιστα στη σωστή στιγμή και στο σωστό τόπο.».

Οι Γερμανοί δύσπιστοι ακόμα με την τηλεϊατρική


Και για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Το λογισμικό που έχει αναπτύξει η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιείται σε περίπου 380.000 ιατρεία, η επιχείρηση έχει 3.300 συνεργάτες και τζίρο περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα ανάμεσα στα άλλα που αφορά το φάκελο του ασθενή. Μέσα σε αυτό το φάκελο καταγράφεται η πορεία των εξετάσεων του ασθενούς. Το φάκελο αυτό η εταιρεία θέλει να τον εντάξει στη διαδικασία θεραπείας του. Οι Γερμανοί πάντως είναι ακόμα πολύ επιφυλακτικοί στο να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από διάφορα ηλεκτρονικά προγράμματα. Παρόλα αυτά ο κ. Βάτκα δηλώνει :
«Διαπιστώνουμε πως οι Γερμανοί ενδιαφέρονται όλο και πιο πολύ για θέματα που αφορούν την υγεία τους και ενημερώνονται μέσω των υπολογιστών τους. Για παράδειγμα έχουν γίνει έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν πως για μεγάλα θέματα, όπως είναι οι πόνοι στη μέση, οι οσφυαλγίες, τα κατάγματα και η φυσιοθεραπεία, υπάρχουν στη Γερμανία 16 εκατομμύρια αναζητήσεις το μήνα».
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι δυνατότητες που προσφέρει η τηλεϊατρική επίσης πολλές. Παρόλα αυτά ο κλάδος πρέπει πρωτίστως να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών. Ότι δηλαδή τα προσωπικά δεδομένα τους θα προστατευθούν και δεν θα διατεθούν όπου νάναι. Εάν οι εταιρείες αποδείξουν σοβαρά πως μπορούν να σεβαστούν τα προσωπικά στοιχεία που τους δίνονται, τότε η τηλεϊατρική θα μπορεί να προσφέρει πολλά.

Rolf Wenkel /Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw-world.de