Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Απεσταλμένος του Καντάφι στην Αθήνα

   Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον απεσταλμένο της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα. Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της ΕΕ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

    Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, γίνεται ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα είναι αφιερωμένη στη Λιβύη, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, επίσης, με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

    Η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, μέσα σε δύο μέρες μόνο, δήλωσε αμερικανός στρατηγός την Πέμπτη.

    Νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί, σημειώθηκαν και πάλι στην πόλη Ζαουίγια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, ενώ από εδάφους και αέρος, επιτίθεται και σε άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Στο μεταξύ η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.

    Στο μεταξύ, απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν, χθες, Τετάρτη, αεροπορικώς στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

ΑΠΕ