Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Υποβαθμίζει έξι ελληνικές τράπεζες η Moody΄s


http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/9/2/4/259924/Moodys_Ireland_july022009_1_.jpg
Ακολουθώντας την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Moodys προχώρησε και στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών:

Της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha και της Πειραιώς σε Ba3 από Ba1
Της Αγροτικής και της Τράπεζας Αττικής σε B1 από Ba2.

Ο οίκος αναφέρει ότι το outlook είναι αρνητικό και αποδίδει την κίνηση αυτή πρώτον στην απόφασή του να υποβαθμίσει το ελληνικό χρέος και δεύτερον στην επαναξιολόγηση της εγγενούς οικονομικής ισχύος κάποιων τραπεζών λόγω επίμονης πίεσης στη ρευστότητα και την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων καθώς και της έκθεσης των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.


Ο οίκος υποστηρίζει ότι αν και το βασικό σενάριο είναι ότι οι κάτοχοι ελληνικού χρέους δεν θα υποστούν απώλειες, πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας πτώχευσης ή μιας distressed ανταλλαγής έχει αυξηθεί.

Η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους οδήγησε την Moody’s και στην υποβάθμιση του δείκτη συστημικής στήριξης (SSI) στο Ba3 από Baa3. Σημειώνεται πως ο δείκτης SSI χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Moody’s, η υποβάθμιση των αξιολογήσεων χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSR) αντανακλά τις περιορισμένες επιλογές χρηματοδότησης και την μεγάλη εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% των ισολογισμών τους.

Ο οίκος εκτιμά πως αυτή η εξάρτηση μπορεί να ενισχυθεί το 2011.

Το αρνητικό outlook των τραπεζών αντανακλά το αντίστοιχα αρνητικό outlook των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς και το διατηρούμενο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr