Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Κύμα προσφύγων προς την Ιταλία

Οι συγκρούσεις οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους από τη βόρεια Αφρική στη νήσο Λαμπεντούζα
Κύμα προσφύγων προς την Ιταλία
Μέχρι στιγμής στην Λαμπεντούζα έχουν φτάσει περισσότεροι από 7.000 μετανάστες ( Πηγή: ΑΠΕ)



Αθήνα Δεκάδες πλοιάρια με περίπου 1.000 μετανάστες από τη βόρεια Αφρική έφθασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι περισσότεροι εξ αυτών φτάνουν από την Τυνησία εξιατίας της αναταραχής που επικρατεί στη Λιβύη. Η νήσος Λαμπεντούζα έχει δεχθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου αρκετές χιλιάδες μετανάστες, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει φόβους για μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις χώρες τις βορείου Αφρικής.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει εκφράσει την άποψη ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει προκύψει από τις χώρες της βορείου Αφρικής πρέπει να απασχολήσει συνολικά τους «27» και έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της κατάστασης.


Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στη Λαμπεντούζα, καθώς οι εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών δεν επαρκούν -το κέντρο υποδοχής στο νησί διαθέτει μόνο 850 κλίνες. Οι ιταλικές Αρχές μετακινούν τους μετανάστες αεροπορικώς και διά θαλάσσης σε κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική χώρα.


Συνολικά έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στη Λαμπεντούζα περισσότεροι από 7.000 μετανάστες.


Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή σε γαλλική εφημερίδα ο Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εάν πέσει το καθεστώς του «χιλιάδες άνθρωποι από τη Λιβύη θα εισβάλουν στην Ευρώπη και δεν θα υπάρχει κανείς πλέον να τους σταματήσει».

ΣΚΑΙ