Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Αυξημένη κατά 10% αναμένεται να είναι την εφετινή χρονιά η τουριστική κίνηση

http://www.intravelreport.gr/wp-content/uploads/2009/06/p1010307-600-x-450.jpg
ΣTO 10% θα κυμανθεί η αύξηση των αφίξεων το 2011 συγκριτικά με τα περυσινά επίπεδα, προβλέπει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Α. Ανδρεάδης, βάσει των προκρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και λόγω των αναταραχών που σημειώνονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg επιβεβαίωσε ότι τα μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές - στόχους είναι αισιόδοξα.
Μάλιστα ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει, εστιάζοντας στις παραδοσιακές αγορές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι κρατήσεις από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας εμφανίζουν αύξηση 10% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2010, τη στιγμή που το 14% του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα (15 εκατομμύρια τουρίστες συνολικά) προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ό,τι αφορά την αγορά της Γερμανίας, οι προκρατήσεις καταγράφουν αυτή τη στιγμή αύξηση 5%, ενώ καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η διεθνής τουριστική έκθεση του Βερολίνου που πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Ρωσία εκτιμάται ότι και εφέτος θα απορροφήσει σημαντικό μέρος της τουριστικής κίνησης, με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων να κάνουν λόγο για 20% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Προς την κατεύθυνση αυτή το αρμόδιο υπουργείο «τρέχει» διαδικασίες επιτάχυνσης έκδοσης visa για τους Ρώσους πολίτες.
Θετικά κινείται και η αγορά της Ιταλίας, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του ΗΑΤΤΑ Γ. Τελώνη καταγράφεται αύξηση κρατήσεων τουλάχιστον 10% σε σχέση με τα δεδομένα του 2010. Το ενδιαφέρον των Ιταλών οργανωτών ταξιδίων για τη χώρα μας επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Μιλάνο, στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Τελώνης.
Το 2010 τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 8% και αν οι ξενοδόχοι δεν προέβαιναν σε μεγάλες μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, όπως σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, η πτώση στις τουριστικές αφίξεις δεν θα σταματούσε στο 0,6%. Για το 2011, οι τουριστικοί πράκτορες προβλέπουν ανάκαμψη εσόδων συγκριτικά με πέρυσι, η οποία όμως δεν θα πλησιάσει τα προσδοκώμενα ποσοστά αύξησης των αφίξεων.

express.gr