Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το "φιλέτο" του ΟΤΕ βασική δέσμευση για τα 50δισ. ευρώ

Για τον ΟΠΑΠ αναµένεται ο ορισµός συµβούλων  για την ανανέωση των αδειών του και  στη συνέχεια θα εκτιµηθεί τι θα γίνει

Στόχος € 15 δισ. από αξιοποίηση ακινήτων, ΔΕΚΟ

 

Αντίστροφη µέτρηση για το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ αρχίζει την ερχόµενη εβδοµάδα µε τη σύγκληση της αρµόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δροµολογούνται µείζονος σηµασίας αποφάσεις, όχι µόνο για την αξιοποίησητων ακινήτων αλλά και για µεγάλες ΔΕΚΟ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες από υψηλά ιστάµενη κυβερνητική πηγή, εξετάζεται σοβαρά µεταξύ άλλων η πώληση ενός νέου πακέτου µετοχών 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Με βάση την υφιστάµενη συµφωνία του Ελληνικού Δηµοσίου µε τη γερµανική εταιρεία, το Δηµόσιο έχει το δικαίωµα να πουλήσει το ποσοστό αυτόώς το τέλος του χρόνου µε υπερτίµηµα 15% επί της χρηµατιστηριακής τιµής. Εξάλλου, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιµούσε ότι τα έσοδα από τη σχετική πώληση θα µπορούσαν να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που κινείται πολύ υψηλότερα από τη σηµερινή χρηµατιστηριακή αξία.

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωσταντίνου διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να πωληθεί δηµόσια γη, µίλησε για αποκρατικοποιήσεις χωρίς δογµατισµούς µε κριτήριο αποκλειστικά το δηµόσιο συµφέρον, έκανε λόγο για λιµάνια, αεροδρόµια, δρόµους, πλέγµα τυχερών παιχνιδιών και µια σειρά από εταιρείες του Δηµοσίου όπου το Δηµόσιο µπορεί να µην έχει την πλειοψηφική ούτε καν τη µειοψηφική συµµετοχή.

ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ. Ο ΟΤΕ, όπως και η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, είναι τα λεγόµενα φιλέτα του Δηµοσίου για τα οποία άλλο υψηλόβαθµο στέλεχος του οικονοµικού επιτελείου υποστήριζε την προηγούµενη εβδοµάδα ότι δεν έχουν ληφθεί ακόµη αποφάσεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόµενα. Αντίθετα, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση της συµµετοχής του Δηµοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ αναµένεται ο ορισµός συµβούλων για την ανανέωση των αδειών του, ενώ για τη ΔΕΗ έχει ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει σε ποσοστό 49% την εταιρεία που θα αναλάβει το δίκτυό της.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Σε πρώτη φάση, πάντως, η κυβέρνηση περιµένει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση, φέτος, της ΔΕΠΑ, για την οποία έχει ήδη προσλάβει σύµβουλο, την επέκτασητης σύµβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία.

Ο,τι κι αν πουλήσει απότις ΔΕΚΟ, πάντως, µόνο µε την παράλληλη αξιοποίηση των ακινήτων θα µπορέσει ίσως η κυβέρνηση να προσεγγίσει όχι τα 50 δισ.ευρώ αλλά τουλάχιστον τα 15, τα οποία έχειθέσει ως στόχο για τη διετία, έστω και σε µακρύτερο χρονικό διάστηµα.

Στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία προγραµµατίζεται για την ερχόµενη εβδοµάδα, θα συζητηθούν οι µηχανισµοί, µε βάση τους οποίους θα γίνει η εν λόγω αξιοποίηση. 
Μεταξύ αυτών, σύµφωνα µε πληροφορίες, περιλαµβάνονται:

1 Οι µετοχοποιήσεις µελλοντικών εσόδων από τα διόδια.

2 Ειδικές εταιρείες οχήµατα για την αξιοποίηση των ακινήτων.

Το σχέδιο αυτό, µε βάση το οποίο θα γίνει η αξιοποίηση των ακινήτων, θα παρουσιαστεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της επόµενης εβδοµάδας.

Εν τω µεταξύ η κυβέρνηση ετοιµάζεται να προσλάβει τράπεζες, ως συµβούλους, για την κατάρτιση µιας λίστας ακινήτων προς άµεση αξιοποίηση. Η πρώτη καταγραφή ακινήτων προς αξιοποίηση θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος Ιουνίου, ενώ µια δεύτερη καταγραφή θα γίνει ώς το τέλος Δεκεµβρίου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Παράλληλα µε την προετοιµασία του προγράµµατος αποκρατικοποίησης προχωρεί και η υλοποίησητης δεύτερης δέσµευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, δηλαδή του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-2015.

Την ερχόµενη Τρίτη µάλιστα οργανώνεται για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονοµικών επιστηµονική ηµερίδα, µε συµµετοχή µεταξύ άλλων των καθηγητών Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα, Ηλία Μόσιαλου, Σάββα Ροµπόλη και της συµβούλου επενδύσεων της ΙJ Partners Μιράντας Ξαφά.




Τι προβλέπει η συµφωνία Δηµοσίου µε την D.T. για τον ΟΤΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

ΜΕ ΒΑΣΗ τη συµφωνία που έχει υπογράψει το 2008 το Δηµόσιο µε την Deutsche Telekom, η ελληνική πλευρά έχει την επιλογή της διάθεσης επιπλέον 10% του ΟΤΕ έως το τέλος Δεκεµβρίου 2011. Οπως προβλέπεται σε αυτήν, ο υπολογισµός της τιµής πώλησης γίνεται µε τον σταθµισµένο µέσο όρο των τιµών καιτων όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης, συν κάποιο υπερτίµηµα.

ΤΟ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΑ θα ήταν 20% εάν η σχετική συµφωνία είχε γίνει έως το τέλος του περασµένου Νοεµβρίου! Οµως, επειδή κάτι τέτοιο δεν συνέβη, το υπερτίµηµα πλέον µειώνεται στο 15% της τιµής, που θα υπολογιστεί επίσης µε τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, στα τρέχοντα επίπεδα της µετοχής, η οποία χθες έκλεισε στα 7,8 ευρώ, ακόµη και µετην προσθήκη του υπερτιµήµατος του 15%, η τιµή που θα διαµορφωθεί θα απέχει έτη φωτός από τα 27,5 ευρώ που πούλησε η Ν.Δ., έχοντας µάλιστα δεχτεί σκληρή κριτική από τη σηµερινή κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις για το αν θα υλοποιήσει ή όχι τη συµφωνία που κατέκρινε εντονότατα.

Γεγονός είναι πάντως ότι από την πλευρά της γερµανικής εταιρείας υπάρχει επιθυµία, και έχει εκφραστεί ήδη από τις αρχές του 2010, για ενεργοποίηση της συµφωνίας και αύξηση του ποσοστού της στο µετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. Το Δηµόσιο, που σήµερα έχει στην κατοχή του το 20% των µετοχών του ΟΤΕ, διατηρεί το δικαίωµα να συµµετέχει ισοµερώς στο διοικητικό συµβούλιο του ΟΤΕ διορίζοντας τον πρόεδρο. Το συγκεκριµένο δικαίωµα το διατηρεί όσο κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15% στο µετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Αν η συµµετοχή του πέσει κάτω από το 15%, τότε χάνει µία θέση στο Δ.Σ., ενώ ανυποχωρήσει κάτω από το 10% χάνει και ορισµένα δικαιώµατα άσκησης βέτο (πλην των ζητηµάτων εθνικής ασφαλείας). Φυσικά, το ελληνικό Δηµόσιο χάνει κάθε δικαίωµα στη διοίκηση του ΟΤΕ σε περίπτωση όπου η συµµετοχή του βρεθεί κάτω από το 5%.


Στην τελική ευθεία τα σχέδια
ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΑ ΤΗΣ
για αξιοποίηση του Ελληνικού παρουσιάζει τις επόµενες εβδοµάδες η κυβέρνηση, η οποία ακολούθως θα θέσει το σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής σε δηµόσια ανοιχτή διαβούλευση µε φορείς, κόµµατα, όµορους δήµους και την επιστηµονική κοινότητα.

Σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίµου, ο Πρωθυπουργός ενηµερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό, ενώ έδωσε οδηγία στον καταλανό αρχιτέκτονα (ήταν παρών στη σύσκεψη) Χοσέ Ασεµπίγιο να ολοκληρώσει και τα τελευταία σηµεία της πρότασης που αφορούν την πολεοδοµική απεικόνιση του σχεδίου.

Από όσα έγιναν γνωστά στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν παλαιότερα ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», σύµφωνα µε τα οποία θαδηµιουργηθεί ένα µεγάλο µητροπολιτικό πάρκο στα πρότυπα του Χάιντ Παρκ του Λονδίνου (έκτασης περίπου 2.800 στρεµµάτων), ενώ θα δηµιουργηθούν ζώνες αφιερωµένες στην παιδεία, τις επιστήµες, τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, τον πολιτισµό και τις τέχνες. Στη σύσκεψη συµµετείχε και ο πρώην υφυπουργός Σταύρος Μπένος, ο οποίος πρόκειται να παίξει σηµαντικό ρόλο στη διαδικασία της διαβούλευσης για το Ελληνικό. 

ΤΑ ΝΕΑ