Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τεχνολογία «στοχευμένου» σήματος στα κινητά τηλέφωνα


Νέα τεχνολογία θα περιορίζει στο ελάχιστο την ενέργεια που απαιτείται από τις κεραίες για τη μετάδοση του σήματος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στον κόσμο, η Αlcatel, αναπτύσσει μια τεχνολογία με την οποία θα περιορίζεται στο ελάχιστο η ενέργεια που χρησιμοποιείται για να εντοπίζεται το κινητό τηλέφωνο ενός χρήστη από τις κεραίες. Σήμερα οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αναζητούν τον κάτοχο ενός τηλεφώνου στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται, σπαταλώντας έτσι σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Με τη νέα τεχνολογία στην ουσία δημιουργείται μια «προσωπική» δέσμη, η οποία ακολουθεί το σήμα που δίνει ένα κινητό τηλέφωνο και κατευθύνει τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και όποια άλλη τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία στο σημείο όπου βρίσκεται ο κάτοχος του τηλεφώνου και δεν σπαταλά ενέργεια αναζητώντας τον σε όλο το εύρος που καλύπτει το τοπικό δίκτυο κεραιών.

Η τεχνολογία αναπτύσσεται στα εργαστήρια της Αlcatel στο Παρίσι και, σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο το σήμα όσο και οι υπηρεσίες φωνής και περιεχομένου διατηρούν την ποιότητά τους παρά τη μείωση της ενέργειας.

Στόχος των ερευνητών είναι η τεχνολογία να είναι έτοιμη σε τέσσερα χρόνια και σε πρώτη φάση να μειώσει κατά χίλιες φορές την απαιτούμενη ενέργεια για τον εντοπισμό ενός κινητού τηλεφώνου και τη χρήση του από τον κάτοχό του.


ΤΟ ΒΗΜΑ