Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο αραβικός κόσμος σε Αφρική και Μέση Ανατολή με την αρχή να έχει γίνει στην Τυνησία όπου και κατέρρευσε η κυβέρνηση του Μπεν Άλι και στη συνέχεια στην Αίγυπτο με την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις στην Αλγερία, στην Υεμένη, στο Ιράν, στο Μπαχρέιν και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στη Λιβύη.
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας:
►7:20: Λιβύη - Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλείται το BBC τουλάχιστον 2 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη Μπενγκάζι της Λιβύης έπειτα και από τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού δικηγόρου. Αν και ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, ενώ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν και κανόνια νερού.
►7:00: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους, μετά το θάνατο δύο διαδηλωτών σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στο Μπαχρέιν και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμέντ Φίλιπο Κρόουλι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν να διεξάγει έρευνες για τον θάνατο των δύο διαδηλωτών και να λάβει μέτρα κατά της αδικαιολόγητης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μανάμα ζητώντας την αλλαγή του καθεστώτος, μετά τον θάνατο δύο νεαρών σιιτών που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μανάμα ζητώντας την αλλαγή του καθεστώτος, μετά τον θάνατο δύο νεαρών σιιτών που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπεν Ισα Αλ Χαλίφα εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των δύο διαδηλωτών και ανακοίνωσε την σύσταση επιτροπής έρευνας.
23:05: ΙΡΑΝ - Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε απόψε ότι οι "εχθροί" που οργανώνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους.
"Είναι σαφές ότι το ιρανικό έθνος έχει εχθρούς δεδομένου ότι είναι μια χώρα που θέλει να λάμψει (...) και να αλλάξει τις σχέσεις στον κόσμο", είπε ο Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση.
"Φυσικά υπάρχει πολύ μίσος, ακόμη και κατά της κυβέρνησης. Αλλά (αυτοί που ενορχήστρωσαν τις διαδηλώσεις) δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους", πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαδηλώσεις την ιρανική πρωτεύουσα.
Χθες χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν και πάλι κατά μικρές ομάδες στο κέντρο της Τεχεράνης μετά από έκκληση του ηγέτη της αντιπολίτευσης πρώην πρωθυπουργού Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων από τις αρχές.
►22:55: ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Εκατοντάδες άνθρωποι, που κατά πάσα πιθανότητα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, παραμένουν αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσε απόψε μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι, αλλά οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό τους δεν είναι πλήρεις (...) Τους κρατά ο στρατός", δήλωσε ο Γκαμάλ Έιντ, διευθυντής του Αραβικού Δικτύου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι λαμβάνει ακόμη "πληροφορίες που μιλούν για εξαφανίσεις πολλών νέων πολιτών".
Ο Έιντ κάλεσε το στρατό να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τη λίστα με τους κρατούμενους και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους. Ο στρατός "συντάσσει (έναν κατάλογο) με τους κρατούμενους με βάση την αιτία της σύλληψής τους κι αυτό μπορεί να πάρει χρόνο αλλά δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι δεν ανακοινώνει τα ονόματά τους και το πού κρατούνται", τόνισε.
Η ανεξάρτητη εφημερίδα Αλ Μάσρι Αλ Γιουμ δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα ανδρών και γυναικών ηλικίας από 15 έως 48 ετών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν κάποια στιγμή από τις 25 Ιανουαρίου -- πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων -- μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν από την παραίτηση του Μουμπάρακ.
►21:35: ΙΡΑΚ- Πολλές μικρές διαδηλώσεις, σε όλη τη χώρα, οργάνωσαν χθες Ιρακινοί διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και την υψηλή ανεργία στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Ιράκ. Οι Ιρακινοί διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και τροφίμων αλλά σήμερα έκαναν ευθέως αναφορά στην αναταραχή που σημειώνεται στον αραβικό κόσμο.
Στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα, στο δυτικό Ιράκ, περίπου 1000 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο δημαρχείο ζητώντας από τους τοπικούς αξιωματούχους να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Στο Κιρκούκ, στο βορρά, μια μικρή διαδήλωση από 100 άτομα έγινε κοντά στο κτήριο του επαρχιακού συμβουλίου. Περίπου 200 διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Βασόρας, στα νότια.
Μέχρι στιγμής οι διαδηλώσεις στο Ιράκ είναι μικρές. Ωστόσο, οργανώσεις ζητούν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook να οργανωθεί μια συντονισμένη διαδήλωση στις 25 Φεβρουαρίου. Μία ομάδα που αυτοαποκαλείται "Επανάσταση του Ιράκ" και έχει 6000 υποστηρικτές, ζήτησε από τους Ιρακινούς να συντονίσουν μια ογκώδη διαδήλωση. "Είμαστε τμήμα του κόσμου που επηρεάζεται απ' όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η επανάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εμάς", έγραψε ένα μέλος της ομάδας στο Facebook.
►16:05: ΤΥΝΗΣΙΑ - Οι αρχές της Τυνησίας παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα, ενώ αίρουν οριστικά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TAP. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στις 14 Ιανουαρίου πριν την πτώση του πρώην προέδρου της χώρας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου.
ΕΛΕΥΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ