Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σπρώχνουν την Πορτογαλία στην αγκαλιά της … «διάσωσης»

Σπρώχνουν την Πορτογαλία στην αγκαλιά της … «διάσωσης»
Όλο και πιο κοντά στη  «διάσωση» σπρώχνουν οι αγορές την Πορτογαλία.
Παρά τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της περιφέρειας, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς αγγίζει σήμερα το 7,43%, σε νέο ρεκόρ για την εποχή του ευρώ, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund στις 415 μονάδες βάσης.
Η πορτογαλική κυβέρνηση θεωρεί το κόστος δανεισμού άνω του 7% μη διατηρήσιμο.
Οι πληροφορίες των Financial Times κάνουν λόγο για πωλήσεις πορτογαλικών τίτλων από hedge funds, τα οποία αγόρασαν 5ετή ομόλογα που πούλησε η χώρα μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης πριν από δύο ημέρες.
Την ίδια στιγμή, η έξοδος της PIMCO, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, από τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πιέζει περαιτέρω τις τιμές. Η PIMCO αποχωρεί από τα ριψοκίνδυνα ομόλογα της Ευρωζώνης (από τα πρώτα στάδια της κρίσης έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να τηρεί θέσεις στους ελληνικούς τίτλους) και στρέφεται στα ομόλογα των αναδυόμενων χωρών, εκτιμώντας ότι αυτά προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερες προοπτικές κερδών.
Η Λισσαβόνα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 9,5 δισ. ευρώ που λήγουν έως τα τέλη του Ιουνίου. Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντλήσει το ποσό αυτό. Όμως, την ίδια στιγμή, η αγορά δείχνει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της συνολικής λύσης που ετοιμάζουν για την ευρωπαϊκή κρίση οι ηγέτες.
Την ίδια στιγμή, η απουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις δευτερογενείς αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συμβάλλει στην κλιμάκωση των spreads, αφού οι traders επισημαίνουν ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ είχαν μεταξύ άλλων στόχο τη στήριξη των πορτογαλικών τίτλων.
.
..
isotimia