Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Λεφτά μοιράζει ο Καντάφι για να σωθεί - Συνεδριάζουν εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ

  Διαδηλωτής στην Βενγκάζη στις 23/2/2011

ΤΡΙΠΟΛΗ

Η κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στην εξουσία μετά τη λαϊκή εξέγερση, διέταξε την μαζική διανομή χρημάτων με την μορφή αύξησης μισθών και επιδομάτων για την αγορά τροφίμων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάθε οικογένεια θα λάβει 500 δινάρια Λιβύης (400 δολάρια) για να μπορέσει να καλύψει το αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 150%.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία και η Βρετανία πρότειναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή «συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων» στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό - Μαρί. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν συγκαλεί για σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας για τη Λιβύη, για να συζητήσει με τους υπουργούς Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη και την προσφορά βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη στη Λιβύη.

«Υπάρχει ένα γάλλο-βρετανικό σχέδιο... ζητήσαμε τη λήψη απόφασης για συνολικό εμπάργκο όπλων, κυρώσεις και αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευση μετακινήσεων, διευκρίνισε.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», πρόσθεσε η Μισέλ Αλιό - Μαρί λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλές εκατοντάδες νεκροί», αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απολογισμός από την καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει τη γάλλο-βρετανική πρόταση.

ΤΟ ΒΗΜΑ