Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τρία αυτιά, το ένα στο χέρι

Τρία αυτιά, το ένα στο χέρι
Τρία αυτιά, δύο στο κεφάλι και ένα στο μέσα μέρος του αριστερού του χεριού (μερικά εκατοστά πιο πάνω από τον καρπό), έχει πλέον ο Αυστραλός καλλιτέχνης Stelarc.
 
Αφού πρώτα πέρασε δέκα χρόνια ψάχνοντας τόσο για χρηματοδότες όσο και για κάποιο ιατρό διατεθειμένο να αναλάβει την εγχείρηση, ο εκκεντρικός Αυστραλός προχώρησε πρόσφατα στην πρωτοφανή εμφύτευση.
 
Αρχικά, οι ιατροί άνοιξαν μια μικρή ειδική «θήκη» κάτω από το δέρμα του την οποία μάλιστα άρχισαν βαθμιαία να «φουσκώνουν», διαδικασία η οποία διήρκεσε μήνες ολόκληρους (μάλιστα, στο εν λόγω διάστημα, το χέρι μολύνθηκε και κινδύνευσε ακόμη και με ακρωτηριασμό).
 
Εν συνεχεία, αφού η θήκη έλαβε το απαιτούμενο μέγεθος, οι ιατροί εμφύτευσαν εντός της το βασικό «σκελετό» του αυτιού. Μάλιστα, εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, τα κύτταρα του οργανισμού θα ανταποκριθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το νεοεισαχθέν όργανο να αιματώνεται κανονικά και να αναπτυχθεί.
 
Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, ο Stelarc σχεδιάζει να εισαγάγει μέσα στο τρίτο του αυτί ένα μικρόφωνο συνδεδεμένο με το internet το οποίο θα επιτρέπει στους κυβερνοναύτες να ακούν online ακριβώς όσα ακούει το χέρι του Αυστραλού.
 
«Δεν το κάνω για δικό μου όφελος, εγώ έχω δύο απολύτως ευήκοα ώτα, απλώς θέλω να μετατρέψω το σώμα μου σε ακουστική συσκευή για άλλους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
 
ΣΚΑΦ.