Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Από Δευτέρα αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλία

Από Δευτέρα μπλόκα

Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους βγαίνουν από Δευτέρα αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, μετά την "άκαρπη" -όπως τη χαρακτήρισαν- συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει τα κύρια αιτήματα των αγροτών, όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κρατική ενίσχυση για μεγαλύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 15%.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι αποζημιώσεις για το 2010 θα δοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ κάλεσε τους αγρότες σε νέα συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος. Εκείνοι, ωστόσο, αποφάσισαν να απαντήσουν με κινητοποιήσεις.

Έτσι, από τη Δευτέρα αναμένεται να στήσουν μπλόκα στη Θεσσαλία σε Πλατύκαμπο, Βελεστίνο, Μικροθήβες, Φάρσαλα, Δέλτα Πηνειού στα Τέμπη και στον Τύρναβο.

Στη Μακεδονία, οι... σκληροπυρηνικοί των Σερρών θα κλείσουν το τελωνείο στον Προμαχώνα, ενώ τρία μπλόκα θα στηθούν στη Θεσσαλονίκη σε Μάλγαρα, Κύμινα και Πράσινα Φανάρια.

Τρακτέρ αναμένεται να βγουν ακόμη σε Αμύνταιο, Πτολεμαϊδα και Μαυροβούνι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για "μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις" και χαρακτήρισε "άκαιρες και άδικες" τις κινητοποιήσεις των αγροτών. "Γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο ή μάλλον είναι αδύνατο να υλοποιηθούν στη σημερινή συγκυρία παρόμοιες μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Αν θέλουν να προκαλέσουν κινητοποίηση για την κινητοποίηση είναι δικός τους λογαριασμός" είπε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: "Εμείς πάντως, ανεξάρτητα από τη στάση τους, θα συνεχίσουμε το διάλογο μαζί τους. Και ας ξέραμε ότι από πριν είχαν πάρει τις αποφάσεις τους. Και γι' αυτό δεν τους επηρέασε η γόνιμη συζήτηση που κάναμε και η απάντηση σχεδόν σε όλα τα ερωτήματά τους".

mega