Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ισπανία: Προσωρινά μέτρα για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου

http://s.enet.gr/resources/2009-06/zapatero-thumb-large.jpg
Η Ισπανία ανακοίνωσε τα προσωρινής ισχύος μέτρα στην ενεργειακή της πολιτική ώστε ν’ αντιμετωπισθεί η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου ένεκα των γεγονότων στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η μείωση της ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους και μείωσης της τιμής των σιδηροδρομικών εισιτηρίων.
Αρχής γενομένης από την 7η Μαρτίου, η ανώτατη ταχύτητα στους αυτοκινητοδρόμους θα μειωθεί από τα 120 στα 110 χλμ./ώρα, η τιμή των εισιτηρίων στα τραίνα για τις μικρές αποστάσεις θα μειωθούν κατά 5% και το ποσοστό των βιοκαυσίμων στην αγορά θα αυξηθεί από το 5,8 στο 7%.
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπακάλμπα, στόχος είναι «να εξοικονομηθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μειωθούν τα ενεργειακά μας έξοδα, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες ημέρες και δεν προβλέπονται να μειωθούν».
Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, τα μέτρα αυτά θα ευνοήσουν τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης κατά 15% και του πετρελαίου κίνησης κατά 11%.
Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας Μιγέλ Σεμπαστιάν, η εξέγερση στη Λιβύη δεν θέτει αυτή καθαυτή σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της χώρας σε πετρέλαιο, αλλά σαφώς θα έχει σημαντική επίπτωση καθώς σε κάθε αύξηση κατά 10 ευρώ στο βαρέλι πετρελαίου η ισπανική οικονομία χάνει 6 δισ. ευρώ. Το ποσοστό του πετρελαίου που εισάγει η Ισπανία από τη Λιβύη φθάνει μόλις το 13% και μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από άλλον πάροχο, ενώ το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 2%.
Από την πλευρά του, το Λαϊκο Κόμμα (ΡΡ) της αντιπολίτευσης προειδοποιεί πως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου «πιάνει εξ απήνης την ισπανική οικονομία σε μία ιδιαίτερα αδύναμη στιγμή της», κάτι που δημιουργεί «ένα πρόβλημα για όλους».
Ο υπεύθυνος για την Οικονομία του ΡΡ Κριστόβαλ Μοντόρο, που σήμερα περιόδευε στη Μελίλια, τόνισε πως η αύξηση του πετρελαίου «θα προκαλούσε διαταραχές σε οποιαδήποτε χώρα», εντούτοις στην περίπτωση της Ισπανίας «είναι πολύ επικίνδυνο» διότι ένεκα της κρίσης σήμερα «βρίσκεται χωρίς οικονομική ανάπτυξη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ