Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Φθηνές ιατρικές εξετάσεις φέρνει ο ανταγωνισμός

Νέο σκηνικό στήνεται στο χώρο της υγείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα, και την ανακωχή του... πολέμου μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας. Η διείσδυση ομίλων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο σύστημα υγείας, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους και η ενοποίηση των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, «υπόσχεται» καλύτερες τιμές και βελτίωση της προσφοράς των υπηρεσιών.

Παράλληλα, θα επιφέρει ανακατατάξεις στους παρόχους της υγείας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Οι γιατροί, μπροστά στον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο» στα ιατρεία τους, θα αναγκαστούν να επιλέξουν τη λύση των κοινοπραξιών. Πέντε, έξι επτά γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων μπορούν να στήσουν πολυϊατρείο για να παραμείνουν στο παιχνίδι, συνάπτοντας συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Την ίδια λύση αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετοί φαρμακοποιοί, λόγω της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

Ήδη, ορισμένοι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι είχαν μερική συνεργασία με το ΙΚΑ, έχουν χτυπήσει την πόρτα των υπουργείων Υγείας και Εργασίας εκφράζοντας την πρόθεσή τους να μπουν δυναμικά στο «παιχνίδι». Συγκεκριμένα, προσφέρουν εκπτωτικά «πακέτα» υπηρεσιών κατά 20% και 30% φθηνότερα από τις αρχικές τιμές. Σε ορισμένες δε, εξετάσεις δίνουν τιμές χαμηλότερες και απ΄αυτές των Προεδρικών Διαταγμάτων. Μάλιστα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν προτείνει να αναλάβουν τις εργαστηριακές εξετάσεις όλων των Δημοσίων Νοσοκομείων της Αττικής με τιμές πολύ χαμηλότερες απ' αυτές που καταβάλλουν σήμερα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.
«Η αγορά πεινάει και προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της» , σχολιάζουν παράγοντες των δύο υπουργείων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Λιαρόπουλο, «είναι προφανές ότι θα υπάρξουν προτάσεις με χαμηλό κόστος και από τις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, οι οποίες θα κριθούν ανάλογα». Σε ότι αφορά τα φαρμακεία, ο νόμος _ τονίζει _ θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε έναν εξορθολογισμό της άσκησης του επαγγέλματος, που θα πλησιάζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Πάντα όμως, θα έχουμε περισσότερα φαρμακεία από άλλες χώρες, με δεδομένο το γεωγραφικό και νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας», προσθέτει.
Θετικό βήμα Η κίνηση της κυβέρνησης να ενοποιήσει τους κλάδους υγείας των Ασφαλιστικών Οργανισμών και να δημιουργήσει έναν φορέα ο οποίος θα αγοράζει υπηρεσίες για το σύνολο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, «χτυπώντας» καλές τιμές, κρίνεται ως θετική από τους εκπροσώπους των Ιδιωτικών Κλινικών και των Διαγνωστικών Κέντρων.
«Ήμασταν εξαρχής σύμφωνοι με την ενοποίηση των κλάδων υγείας των Ταμείων διότι θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Μέχρι τώρα, κάθε Ταμείο έχει διαφορετικές παροχές και κάνει διαφορετικές συμβάσεις. Με την ενοποίηση καθορίζονται ενιαίες παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Μάλιστα, είχαμε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συμμετάσχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥ, αλλά το αίτημά μας δεν έγινε αποδεκτό», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρ. Σαραφιανός. Όπως επισημαίνει, οι ιδιοκτήτες των κλινικών επιθυμούν να έχουν συνεργασία με το σύστημα, καθώς και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι οι «ουρές» για συνταγογράφηση φαρμάκων, η τρίμηνη αναμονή των ασφαλισμένων προκειμένου να τους δει γιατρός. «Σήμερα, οι γιατροί που μοιράζονται την "πίτα" των συνταγογραφήσεων και των Διαγνωστικών Κέντρων είναι λίγοι. Η αγορά πρέπει να ανοίξει», προσθέτει.
Επειδή παρατηρείται, από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, πτώση του τζίρου κατά 20% - 30%, λόγω της οικονομικής κρίσης _ σημειώνει ο κ. Σαραφιανός _ πολλές κλινικές προσφέρουν εκπτωτικά πακέτα, κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες. Την περίοδο αυτή, με τις απεργίες των γιατρών, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών παραχώρησαν τα εξωτερικά ιατρεία των μονάδων για να εξετάζονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.
Ανάλογη είναι και η άποψη του διευθύνοντα συμβούλου της Euromedica κ. Απ. Τερζόπουλου. «Τις αλλαγές τις βλέπουμε με θετικό μάτι, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες, βάσει των οποίων θα λειτουργεί ο νέος οργανισμός, δεν θα είναι αντίγραφο των διαδικασιών που ακολουθούν μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό έχει να κάνει με τις τιμές τις οποίες πληρώνουν και τους χρόνους μέσα στους οποίους εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους».
Ο κ. Αθ. Λοπατατζίδης, σύμβουλος διοίκησης του Ομίλου Βιοϊατρική, θεωρεί ότι ο νέος φορέας θα είναι προς όφελος των ασφαλισμένων. «Πρέπει όμως, ο νέος οργανισμός να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο της συνταγογραφίας και των παραπομπών για εξετάσεις», σημειώνει.
Συνεταιρισμοί γιατρών και φαρμακοποιών Η δυναμική είσοδος των «αλυσίδων» στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι αναμενόμενη, δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Λ. Αναγνώστου. «Οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες ήταν εκτός παιχνιδιού _ δεν αναφέρομαι στα μικρά Διαγνωστικά Κέντρα διότι αυτά θέλουν ό,τι και οι γιατροί, δηλαδή κρατικό τιμολόγιο _ εκείνο που επιθυμούν είναι να μονοπωλήσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κάνουν προσφορές με εκπτωτικά πακέτα για να πάρουν το μεγάλο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε εργαστηριακό επίπεδο», δηλώνει και προσθέτει: «Αν πάρουν αυτό το κομμάτι, ο μικρομεσαίος θα "πεθάνει". 'Η θα γίνει υπάλληλος, ή θα αλλάξει δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νέα παιδιά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».
Το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολυϊατρεία, τα οποία θα λειτουργούν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, δεν αποκλείει ο γενικός γραμματέας του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γ. Ελευθερίου. «Ζητάμε την κατάργηση του νόμου και δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να τον καταστήσουμε ανενεργό, διότι βλέπουμε να μπαίνουν πολλά λουκέτα στα ιδιωτικά ιατρεία. Με τα χρήματα που θα δίδονται, βάσει μνημονίου, τα μικρά ιατρεία δεν θα είναι βιώσιμα. Χιλιάδες γιατροί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ιατρεία τους και άλλοι θα συνεργαστούν με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, θα στήσουν φθηνά πολυϊατρεία, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας θα επιχειρήσουν να στήσουν σούπερ μάρκετ. Έτσι, θα δημιουργηθούν ολιγομονοπώλεια στο χώρο της υγείας τα οποία στη συνέχεια θα εκβιάζουν για υψηλότερες τιμές».
Και στο χώρο των φαρμακείων όμως, η εικόνα δεν θα είναι διαφορετική. Εξαιτίας του εξοντωτικού ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, πολλοί φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να συνεταιριστούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντο, η εξέλιξη αυτή είναι πιθανή αλλά όχι άμεση. «Η λογική λέει ότι ο νόμος ανοίγει δρόμους για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και μείωση αριθμού φαρμακείων. Δεν νομίζω όμως ότι θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση σύντομα εξαιτίας του ωραρίου. Το ίδιο ισχύει και για το πληθυσμιακό. Η λειτουργία περισσοτέρων φαρμακείων επιτρέπεται με τα νέο πληθυσμιακό κριτήριο, όχι όμως και με αυτό που αφορά τις αποστάσεις. Γι αυτό είμαι συγκρατημένος. Θα δούμε τι θα γίνει στην πράξη».

ΤΟ ΒΗΜΑ
/2011#ixzz1E6UjGOlZ