Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Μαζικό κύμα φυγής από τη Λιβύη

   Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που επίσης βγήκαν από μία αιματηρή λαϊκή εξέγερση, που τις απάλλαξε από τα καθεστώτα που τις κυβερνούσαν για δεκαετίες, ενώ τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με ασταθείς μεταβατικές κυβερνήσεις.
    Παράλληλα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι, με τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στον Καντάφι και στα άτομα του στενού περιβάλλοντός του επιβλήθηκε καθολική ταξιδιωτική απαγόρευση. Ζητήθηκε εξάλλου να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλεται ότι έχουν διαπραχθεί σε βάρος των διαδηλωτών.

   
    Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει "συνέπειες" για το συνταγματάρχη Καντάφι και τους ανθρώπους του, προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί, συμφώνησαν Μπάρακ Ομπάμα και Άγκελα Μέρκελ.

   
    Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απέρριψε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του και είπε πως μια μικρή ομάδα ανταρτών που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του έχουν περικυκλωθεί και θα ηττηθούν. Σε τηλεφωνική συνέντευξη με σερβικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του στενού περιβάλλοντός του είναι άκυρο.

   
    "Ο λαός της Λιβύης με υποστηρίζει, μικρές ομάδες ανταρτών έχουν περικυκλωθεί και θα τους αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό Pink του Βελιγραδίου. Ο σταθμός ανέφερε πως η συνέντευξη δόθηκε από το γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη.


    " Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη " δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. " Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή" προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

   
    Στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης προχωρούν οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζέιλ, με στόχο να οδηγηθεί η Λιβύη σε εκλογές σε τρεις μήνες. Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκαν οι πρεσβευτές της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί από την πλευρά τους, δήλωσαν πως δεν επιθυμούν οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα και πως δεν έχουν έρθει σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις.

   
    Από τη Λιβύη απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες που εργάζονταν σε εργοτάξιο στην έρημο. "Τα όσα αφηγούνται οι περισσότεροι Έλληνες που γυρίζουν από τη Λιβύη, αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες της πρεσβείας μας και συνακόλουθα του υπουργείου Εξωτερικών" δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης εξωτερικών, της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

   
    Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, απηύθηνε ευχαριστήρια επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, για την συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες απομάκρυνσης των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη. Χθες κατέπλευσαν στα λιμάνια του Πειραιά και του Ηρακλείου, άλλα δύο πλοία, που μετέφεραν περίπου 2.500 ξένους από τη Λιβύη.

ΑΠΕ