Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Έλεγχος της παγκόσμιας αγοράς ειδικών στρατηγικών μετάλλων από την Κίνα

ImageΗ Κίνα άρχισε να συγκροτεί στρατηγικά αποθέματα σπανίων γαιών, τα οποία μπορούν να της δώσουν τη δυνατότητα να ελέγχει την τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς με αυτά τα μέταλλα που είναι απαραίτητα στην κατασκευή πολλών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Τρίτη.

Οι ικανότητες αποθήκευσης που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Εσωτερική Μογγολία είναι σε όγκο μεγαλύτερες από το σύνολο των κινεζικών εξαγωγών το 2010, που ανήλθαν σε 39.813 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Η Κίνα εξασφαλίζει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής αυτών των 17 μετάλλων.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο από το US Geological Survey, η Κίνα διέθετε το 2009 το 36% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων γαιών.

Καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 130% κατά μέσον όρο τον περασμένο χρόνο, εταιρείες όπως η Lynas της Αυστραλίας ή η Molycorp των ΗΠΑ αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα αυτό, αλλά η εκκίνηση ενός νέου ορυχείου μπορεί να χρειασθεί μια δεκαετία, άρα για τα επόμενα χρόνια το κύριο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στα χέρια της Κίνας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών.

Η Κίνα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έθεσε 11 ορυχεία σπανίων γαιών υπό κρατικό έλεγχο, αφού αποφάσισε τον Δεκέμβριο να μειώσει κατά 35% τα ανώτατα όρια στις εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Επίσης, τον επόμενο Μάιο θα δημιουργηθεί συνεταιρισμός με τη συμμετοχή των 90 κυριότερων εταιρειών εξόρυξης και επεξεργασίας σπανίων γαιών, ο οποίος μαζί με το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας, θα τεθεί επικεφαλής της αναδιοργάνωσης του τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Huaxia Shibao.

Η εξόρυξη και η επεξεργασία σπάνιων γαιών, οι οποίες συχνά είναι αναμεμειγμένες με άλλα υλικά, απαιτεί χημικές διαδικασίες που είναι πολύ επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Ο παράγοντας αυτός, μαζί με το υψηλό κόστος της εξόρυξης, είχαν ως αποτέλεσμα οι ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ να έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτα τα κοιτάσματα σπανίων γαιών που διαθέτουν, τα οποία αρχίζουν και γίνονται περιζήτητα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr