Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών

    Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία- από την ερχόμενη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προκήρυξε απεργία για την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Σε 24ωρη απεργία προχωρά την Παρασκευή και το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

    Στη συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών.

    Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με "προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ".

    "Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει τον γιατρό κοντύτερα στον πολίτη", απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο μεταξύ, "ρολά" κατεβάζουν την Παρασκευή και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    Για παραπλανητική εικόνα, ως προς τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στη σημερινή απεργία, κάνει λόγο σε ανακοινωσή της η 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από το σύνολο των 21.458 νοσοκομειακών γιατρών απεργούν 46, ποσοστό 0,2%.

    "Σε μια περίοδο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία, που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το Σύστημα Υγείας με την γρίπη σε έξαρση, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δίνεται παραπλανητική εικόνα ως προς τη συμμετοχή των Νοσοκομειακών Ιατρών της Αθήνας στη σημερινή απεργία", αναφέρει η ανακοίνωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΑΠΕ