Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τυνησία: «Εάν δεν κάνουμε τίποτα, 350.000 Τυνήσιοι θα εγκαταλείψουν την χώρα»

Ο Mehdi Houas είναι ο νέος υπουργός τουρισμού της Τυνησίας.

Μια συνέντευξη του νέου υπουργού τουρισμού της Τυνησίας από τον Jean-Claude Gall

France-Soir: "Χιλιάδες Τυνήσιοι φεύγουν από τη χώρα τους, πώς το εξηγείτε αυτό;
Υπουργός:  Εκπλήσσομαι γιατί οι άνθρωποι στη Γαλλία και στην Ευρώπη πέφτουν από τα σύνεφα! Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, οι φτωχοί του Νότου εξακολουθούν να θέλουν να πάνε στο Ελντοράντο του Βορρά.
France-Soir: Πέντε χιλιάδες άνθρωποι σε πέντε ημέρες, δεν ξαναέγινε!
 
Υπουργός: Υπήρχε μια επανάσταση εδώ. Για ένα μήνα, η χώρα παραλύσε. 350.000 άτομα ζουν από τον τουρισμό (6% του ΑΕΠ της Τυνησίας) και βρίσκονται σε απόγνωση. Μερικοί έχουν πανικοβληθεί. Έπρεπε να το περιμένουμε.  Δεν είναι  επειδή έχουμε απαλλαγεί από τη δικτατορία που όλα κανονίστηκαν. Η διαφορά είναι ότι δεν έχουμε πλέον μια μοναδική οικογένεια (Ben Ali) να αντλεί τα οικονομικά της χώρας, αυτό είναι όλο. Αλλά υπάρχουν ακόμα 10 εκατομμύρια κάτοικοι, από τους οποίους ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Είμαι εδώ για να τους την ξαναδώσω.
 
France-Soir: Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι χάνουν την ελπίδα, την ώρα που η χώρα εκδημοκρατίζεται...
 
Υπουργός: Δεν υπήρξαν τουρίστες τον Ιανουάριο, ούτε τον Φεβρουάριο. Αν δεν κάνουμε τίποτα, δεν είναι 4.000, αλλά 350.000 Τυνήσιοι που θα αποχωρήσουν.
 
France-Soir: Μερικοί μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία λένε ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στα λιμάνια...
 
Υπουργός: Ίσως, δεν ξέρω.  Ωστόσο, να επισημάνω ότι δεν ήταν δύσκολο να μπει κανείς σε πλοίο πριν από την επανάσταση. Δεν είναι οι αστυνομικοί στις παραλίες που θα αλλάξουν κάτι σε αυτή την κατάσταση, αλλά η ανάκαμψη της οικονομικής μηχανής.
 
France-Soir: Πώς σκοπεύετε να το κάνετε;
 
Υπουργός: Η αναβάθμιση αυτής της χώρας θα απαιτήσει χρόνο. Αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τους ανθρώπους σε μια τέτοια κατάσταση απελπισίας, να ριχτούν στη θάλασσα. Το καθήκον μας είναι να τεθεί η Τυνησία προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
France-Soir: Αναμένετε βοήθεια από τους Ευρωπαίους;
 
Υπουργός: Δεν μας βοηθά κανείς! Πρέπει να ασκούμε πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες για να αναπτύξουν μέτρα. Δε ζητώ φιλανθρωπία ούτε ελεημοσύνη. Υπάρχουν ολόκληρες παράκτιες περιοχές, όπου δεν έγινε τίποτα. Ζητώ λίγο ενθουσιασμό, ορμή, να άρει η ΕΕ τις επιφυλάξεις της ( για τα ταξίδια των τουρ-οπερατέρ). Χρειαζόμαστε χρόνο και υποστήριξη, είναι πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή, οποιοδήποτε αρνητικό μήνυμα μπορεί να μας βλάψει.
 
France-Soir: Ξεκινήσατε σήμερα μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να φέρετε πίσω τους Γάλλους τουρίστες...
 
Υπουργός: Η 14 Φεβρουαρίου, είναι η επέτειος της επανάστασης. Είναι ένας μήνας σήμερα. Είναι, επίσης, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ονομάσαμε την καμπάνια «  I love Τυνησία». Κάθε χρόνο, 1,4 εκατομμύρια Γάλλοι τουρίστες έρχονται να μας επισκεφτούν. Πρέπει να τους πούμε: Περάστε τις πασχαλινές διακοπές σας μαζί μας. Βρέθηκαν συνθήματα που συνδέονται με την επανάσταση, όπως: "  Ελεύθεροι επιτέλους για μαύρισμα "," Το  ημερολόγιό μου επαναστάθηκε, έρχομαι στην Τυνησία ".
 
 Συνέντευξη του Jean-Claude Gall
France-Soir  14.02.2011