Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Μάχη σπίτι με σπίτι στη Λιβύη - Οι μονάδες που έχουν εμπλακεί στις μάχες - Ο ρόλος της 32ης Ταξ/χιας

ImageΜεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις έχει εμπλέξει το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι κατά των εξεγερμένων και στις μάχες φαίνεται ότι πρωταγωνιστεί η περίφημη 32η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων που αποτελεί την "αφρόκρεμα" του λιβυκού Στρατού, όπως αναφέρουν πληροφορίες των δυτικών δυνάμεων πληροφοριών που κοινοποιήθηκαν στην ελληνική διακλαδική διεύθυνση πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες ακόμα και οι ΗΠΑ αποφεύγουν νε αμπλέξουν σε αποστολές διαφυγής εγκλωβισμένων πολιτών δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις από τον φόβο των απωλειών.
Πριν λίγο, ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος, Abdel Fatah Yunes al – Abidi, ο έμπιστος υπουργός Εσωτερικών, υπέβαλε την παραίτησή του και εντάχθηκε στο μέτωπο των εξεγερθέντων.
Η εξέλιξη αυτή είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου ο αναμφισβήτητος έως και πριν από μία εβδομάδα ηγέτης της απομονώνεται κάθε ημέρα και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά το διάγγελμα της Τρίτης.
 
Βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος αυτές τις δύσκολες ώρες είναι η 32ης Ταξιαρχία, η περίφημη      Khamis al-Qadhafi's η οποία μάλιστα το 2009 αυνεκαπιδεύτηκε με την βρετανική SAS και άφησε καλές εντυπώσεις. Αυτή έχει αναλάβει να εκκαθαρίσει τις κύριες εστίες αντίστασης, όπως στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ενώ την "βρώμικη" δουλειά της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές την έχει αναλάβει η Ισλαμική Αφρικανική Λεγεώνα, μισθοφόροι από το Σουδάν, την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μάλι κλπ. 
 
Ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 7.000 άνδρες και έχουν Παλαιστίνιους και Σύρους εκπαιδευτές. 
Συνολικά ο λιβυκός Στρατός που έχει εμπλακεί στις μάχες ανέρχεται σε 30.000 άνδρες περίπου, ενώ υπάρχουν 120.000 άνδρες διαθέσιμοι, αλλά δεν είναι βέβαιο κατά πόσο είναι όλες οι μονάδες πιστές στο καθεστώς. Υπήρξαν μαρτυρίες που ανέφεραν ότι ολόκληρα συντάγματα είχαν ταχθεί με το μέρος των επαναστατών.
 
Ο Στρατός είναι οργανωμένος σε 11 συνοριακές περιοχές και 4 κύριες ζώνες ασφαλείας, όπου έχουν αναπτυχθεί 10 επιλαρχίες αρμάτων με άρματα από Τ-72 μέχρι Τ-54 10 Μηχανοκίνητα Τάγματα, 18 Τάγματα Πεζικού, 6 Τάγματα ειδικών δυνάμεων, 22 Τάγματα πυροβολικού συν 4 πυραύλων εδάφους-εδάφους και 7 Αντιαεροπορικά Τάγματα.
 
Ο Muammar Gaddafi χαρακτήρισε τους εξεγερθέντες «ναρκομανείς και κατσαρίδες», ενώ ζήτησε τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, καλώντας τους οπαδούς του «να καθαρίσουν τη Λιβύη σπίτι με σπίτι».
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Franco Frattini, μίλησε για τουλάχιστον 1.000 νεκρούς στις τάξεις των εξεγερθέντων και για «βιβλικής κλίμακας έξοδο ξένων και Λίβυων πολιτών από τη χώρα».
 
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιέζουν για πλήρη απομόνωση του καθεστώτος και εφαρμογή οικονομικού εμπάργκο. Μαρτυρίες από διάφορα σημεία της χώρας κάνουν λόγο για σφαγή πολιτών και για ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ελεύθερων σκοπευτών.
 
Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέφεραν την πληροφορία ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης εμφανίζεται έτοιμος να προκαλέσει δολιοφθορές στις πετρελαιοπηγές της χώρας του. Αυτό εκτιμάται ότι είναι και μέσο πίεσης απέναντι στους ξένους.
 
Εν τω μεταξύ, οι δρόμοι της χώρας κατακλύστηκαν για ένατη ημέρα από χιλιάδες εξεγερμένους πολίτες, ενώ, όπως αναφέρει το Associated Press, ένοπλες ομάδες μισθοφόρων αλλά και υποστηρικτών του Λίβυου ηγέτη πυροβολούσαν αδιακρίτως στους δρόμους της Τρίπολης.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δυνάμεις των διαδηλωτών κατέλαβαν τη δυτική πόλη Misurata και ύψωσαν επαναστατικές σημαίες.
 
Βάσει του επίσημου απολογισμού, τουλάχιστον 300 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων, ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες.
 
Την ίδια ώρα, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο τη μαρτυρία Λίβυου γιατρού στη Βεγγάζη, έκανε λόγο για πάνω από 2.000 θύματα, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε ότι η πόλη έχει κατακλυστεί από ελεύθερους σκοπευτές, οι οποίοι πυροβολούν στο ψαχνό.
 
Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και ειδικότερα στη Λιβύη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, ο οποίος κάλεσε την Ε.Ε. να υιοθετήσει «δραστικές και αυστηρές κυρώσεις» εναντίον του καθεστώτος Gaddafi.
 
Από την πλευρά του, ο δημόσιος κατήγορος του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου, Luis Moreno-Ocampo, τόνισε ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερευνήσει τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων κατά της ανθρωπότητας από τον Gaddafi, καθώς θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση από τους εξεγερθέντες.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr