Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ελληνική παρέμβαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την σφαγή του Διστόμου από τους Γερμανούς

ImageΑνακοινώθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου η απόφαση να παρέμβει η χώρα μας στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας που εκκρεμεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ).
Η δίκη αυτή άρχισε με κατάθεση προσφυγής της Γερμανίας κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου 2008 με αντικείμενο να διαπιστωθεί  από το τελευταίο η παραβίαση από την Ιταλία (τα Ιταλικά δικαστήρια) της υποχρέωσής της κατά το διεθνές δίκαιο να αναγνωρίσει  το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, στην προσφυγή της η Γερμανία προβάλλει στο Διεθνές Δικαστήριο ότι παραβιάζεται η ετεροδικία που απολαύει το Γερμανικό Δημόσιο λόγω της εκτέλεσης στην Ιταλία της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με την οποία επιδικάζονται αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου.
 Η Ελλάδα θα ασκήσει αίτημα παρέμβασης στη δίκη αυτή σύμφωνα με το άρθρο 62 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου προβάλλοντας ότι έχει έννομο συμφέρον στην εκκρεμή δίκη το οποίο θίγεται από την απόφαση του Δικαστηρίου επί της υποθέσεως αυτής.
 Επισημαίνεται ότι το ΔΔΧ θα πρέπει να αποφασίσει κατʼ αρχήν αν η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει στην εν λόγω δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας. Εφόσον δε το Δικαστήριο χορηγήσει τελικά τη σχετική άδεια τότε η χώρα μας θα μπορεί να μετάσχει στη δικαστική διαδικασία με δυνατότητα παρουσίασης της ελληνικής επιχειρηματολογίας επί της ουσίας της διαφοράς.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr