Στην πρόθεση της Αθήνας για κατασκευή συνοριακού φράχτη στην περιοχή του Έβρου με στόχο την ανακοπή του κύματος παράνομων μεταναστών αναφέρθηκε και χθες εκτεταμένα ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Financial Times Deutschland: Αντιευρωπαϊκό προστατευτικό τείχος
Για να σταματήσει το κύμα των προσφύγων, η Ελλάδα σχεδιάζει ένα φράχτη μήκους 206 χλμ. στα σύνορα με την Τουρκία. Το αντικαπιταλιστικό προστατευτικό τείχος νέου τύπου θα μπορεί στη συνέχεια να προστατεύει μελλοντικά χώρες σαν την Τουρκία, το Αφγανιστάν ή το Ιράν από τη μολυσμένη Ευρωζώνη, προκειμένου να αποτραπούν παράνομες νομισματικές διαβάσεις. Αποτελεί όμως πολιτικά διαφιλονικούμενο ζήτημα το αν θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για να πληρώνει κανείς μόνος του και φαρδιές χρηματικές λωρίδες.
Αργότερα ο φράχτης αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή ομάδα φύλαξης των συνόρων Frontex, μετά από πρόταση των Φιλελευθέρων, θα επιστρατεύσει για την κατασκευή του φράχτη γερμανούς μακροχρόνια ανέργους με επίδομα Hartz IV και ανέργους. Έτσι, θα έβρισκε αυτόματα απασχόληση και ο Γκουίντο Βεστερβέλλε, αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.
Πριν καλά-καλά ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής, το Ευρωκοινοβούλιο προτίθεται να ψηφίσει νέους κανόνες για τη μετανάστευση των Ευρωπαίων. Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτοί θα ισχύσουν αμέσως, χωρίς καθυστέρηση. Στο μέλλον, κάθε Ευρωπαίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για άδεια μετανάστευσης στην οικονομική ζώνη, που δεν είναι ασφαλής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας.
Πρώτοι πάντως θα επιτρέπεται να μεταναστεύουν οι συνταξιούχοι. Πριν φύγουν, θα πρέπει υποχρεωτικά να ανταλλάξουν όλα τα ευρώ με ελεύθερα επιλεγόμενο από τη χώρα προορισμού συνάλλαγμα. Κέρματα του ευρώ δεν θα επιτρέπεται να εισάγονται σε ξένες χώρες ούτε σαν ‘σουβενίρ’.
Εν τω μεταξύ και ο τηλεοπτικός σταθμός RTL προγραμματίζει τώρα συνοριακό φράχτη, ώστε να εμποδίσει εργαζόμενους σαν τον Günther Jauch, να μεταναστεύσουν στη δημόσια τηλεόραση. Το κανάλι Sat 1, μετά την εμπειρία που είχε με τον Johannes B. Kerner θέλει να εμποδίσει να έλθουν σ’ αυτό και άλλοι παρουσιαστές των καναλιών ARD και ZDF.
Το ‘πρότζεκτ’ των Ελλήνων μπορεί να αποδείξει την αξία του και σε άλλα επίπεδα: Εξίσου μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας δίνουν οι ειδικοί και σε συνοριακούς φράχτες γύρω από ηφαίστεια και νησιά, τα οποία απειλούνται από υπερχείλιση υδάτων.
Wolfgang Bosbach: Η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει μόνη την Ελλάδα
Μιλώντας στην Frankfurter Rundschau ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος CDU Wolfgang Bosbach, χαρακτηρίζει την πρόθεση της Ελλάδος να αναγείρει τείχος στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως «κατανοητή πράξη άμυνας» της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια τεράστια πίεση στα βορειοανατολικά της σύνορα», εκφράζει όμως αμφιβολία αν πρόκειται «για το κατάλληλο μέτρο προς αντιμετώπιση του κύματος λαθρομεταναστών».
« Αν κλείσουν στον Έβρο τα σύνορα, οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλες διόδους – δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός και πρόσθεσε: « Η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει μόνη την Ελλάδα και πρέπει να ασχοληθεί με τα αίτια της προσφυγιάς. Είναι απαραίτητη η συνεργασία της ΕΕ με την Ελλάδα και τρίτες χώρες.
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας ο κ. Bosbach επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν φαίνεται να επιδεικνύει αυξημένο ενδιαφέρον να μην έρθουν τα κύματα προσφύγων στην Ελλάδα». Παραπέμποντας στις αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων περί μη επαναπροώθησης στην Ελλάδα προσφύγων που έχουν καταφύγει στη Γερμανία μέσω της χώρας μας, ο κ. Μπόσμπαχ παρατηρεί ότι « η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία έχουν συμφέρον να καθιερωθούν και στην Ελλάδα νόμοι και διαδικασίες ασύλου που θα ανταποκρίνονται στις αρχές του δικαίου, ώστε να μην υποσκάπτεται η ρύθμιση περι τρίτης χώρας».
La Stampa: Η Αθήνα επιθυμεί τείχος κατά των μεταναστών
Από τη μια πλευρά η Ελλάδα, από την άλλη η Τουρκία, η Ευρώπη και η Ασία διαχωρισμένες όπως οι ΗΠΑ και το Μεξικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση. «Δεν είναι καλή ιδέα», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στην Ευρώπη, αν αναλογιστούμε και τις λεπτές σχέσεις με τους Τούρκους. Τα τείχη αποτελούν προσωρινή λύση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν. Το πρόβλημα επιβάλλει τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων.
Δεν είναι μια εύκολη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Οι παγκόσμιες ροές μεταναστών αποτελούν μια ευμετάβλητη πραγματικότητα καθώς και στα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης (διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ρώμης και Λιβύης) που μείωσαν την είσοδο παράνομων μεταναστών στην ιταλική επικράτεια.
Volkskrant: Μια συμβολική χειρονομία
Ο φράχτης που θέλει να φτιάξει η ελληνική κυβέρνηση για να περιορίσει την ροή των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, δημιουργεί αυτόματα συνειρμούς με παρόμοιες κατασκευές, όπως στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών εδαφών και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ακόμα και με το τείχος του Βερολίνου.
Αυτές οι συγκρίσεις είναι λανθασμένες, όπως συχνά συμβαίνει όταν γίνεται επίκληση της Ιστορίας. Πρώτα και κύρια, διότι, αν κατασκευαστεί, αυτός ο φράχτης δε θα καλύπτει περισσότερα από δώδεκα χιλιόμετρα. Επιπλέον, ο φράχτης θα έχει ως κύριο αποτέλεσμα οι τυχοδιώκτες να προσπαθήσουν να βρουν δίοδο για την Ευρώπη με άλλο τρόπο - όπως ακριβώς συνέβη με την ‘ελληνική δίοδο’, η οποία έγινε δημοφιλής λόγω του ότι έκλεισαν οι είσοδοι από τη Μάλτα, την Ισπανία και το ιταλικό νησί της Lampedusa.
Οι Έλληνες δεν έχουν την ψευδαίσθηση ότι, με αυτό το φράχτη, θα μπορέσουν να εμποδίσουν φέτος, όπως δε μπόρεσαν ούτε πέρσι, τους επόμενους 45.000 λαθρομετανάστες από το να εισέλθουν στη χώρα τους. Η κατασκευή του φράχτη θα έχει περισσότερο μια συμβολική χροιά. Είναι μια προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι η πίεση της Ελλάδας δεν περιορίζεται με την αποστολή 200 συνοριοφυλάκων. Η συνεχιζόμενη εισροή λαθρομεταναστών κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και τη Νότια Αφρική είναι τελικά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι περισσότεροι από αυτούς θα αναζητήσουν την τύχη τους αλλού, μέσα στην Ευρώπη.
Αλλά, οι Έλληνες, πάνω απ’ όλα, θέλουν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους για την απροθυμία των ανατολικών τους γειτόνων σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων.
Η Τουρκία έχει καταργήσει τη βίζα για τους Αλγερινούς και τους Μαροκινούς και δεν εμποδίζει κανένα που χρησιμοποιεί αυτή τη δίοδο για να ταξιδεύσει στην Ελλάδα-παρά τις υποσχέσεις της να σταματήσει αυτή την πρακτική. Αυτό το θέμα θα μπορούσε πράγματι να εμπλέξει τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για είσοδο στην Ε.Ε.
Η Τουρκία έχει καταργήσει τη βίζα για τους Αλγερινούς και τους Μαροκινούς και δεν εμποδίζει κανένα που χρησιμοποιεί αυτή τη δίοδο για να ταξιδεύσει στην Ελλάδα-παρά τις υποσχέσεις της να σταματήσει αυτή την πρακτική. Αυτό το θέμα θα μπορούσε πράγματι να εμπλέξει τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για είσοδο στην Ε.Ε.
Telegraph: Τα ελληνοτουρκικά τα πιο ανασφαλή σύνορα στην Ευρώπη
Όσοι επικρίνουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμούν ότι ο εν λόγω φράχτης μπορεί να αποτελέσει ένα σύμβολο της ευρέως διαδεδομένης αντίδρασης - υπό την ηγεσία της Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδας - στην τουρκική υποψηφιότητα αλλά και έμβλημα της νέου διχασμού ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.
«Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πώς μία μόνιμη κατασκευή μπορεί να συμβολίζει το αντιτουρκικό στρατόπεδο ή να δώσει την εντύπωση μίας οχυρωμένης Ευρώπης που προσπαθεί να κρατήσει τους Μουσουλμάνους εκτός» δηλώνει ευρωπαίος διπλωμάτης που προσθέτει ότι η κατασκευή τειχών δεν βοηθά σε μία εποχή που θα έπρεπε να κατασκευάζονται γέφυρες.
tvxs