Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Διαδρομή στις μαγευτικές παραλίες της Κρήτης


Παραλίες της Κρήτης

Ξεκινάμε ένα ταξίδι, μια διαδρομή στις μαγευτικές παραλίες της Κρήτης. Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι νομίζω ότι επιβάλετε ένα τέτοιο αφιέρωμα..

Φαλάσαρνα – Χανιά
Κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, μια βυθισμένη αρχαία πόλη, κυκλώπεια τείχη, ένας πέτρινος θρόνος με άγνωστη προέλευση και χρονολόγηση: η Κρήτη σε όλο το μεγαλείο της . Μια ώρα περίπου μακριά από τα Χανιά θα βρεθείτε σε μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Προσοχή όταν έχει αέρα, καθώς τα ρεύματα κάνουν το κολύμπι αδύνατο. Αξίζει να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Μακρύς Γιαλός - Ιεράπετρα
Η θάλασσα βαθαίνει τόσο απαλά που σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να περπατήσεις τα 320 χιλιόμετρα μέχρι την Αφρική. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλές ταβέρνες για όλα τα γούστα, ενώ το λιμανάκι παραμένει το πιο γραφικό κομμάτι του χωριού. Από αυτό το λιμάνι υπάρχει πλοιάριο το οποίο κάθε πρωί μεταφέρει επισκέπτες στο πανέμορφο Κουφονήσι και επιστρέφει το απόγευμα. Ο Μακρύ Γιαλός έχει πολλά μαγαζιά, ταβέρνες, θαλάσσια σπορ και προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Βαθύ – Μεσαρά

Ενας στενός κόλπος που εισχωρεί τόσο βαθειά στη στεριά, ώστε δεν φαίνεται η έξοδος του προς τη θάλασσα, δίνοντας την εντύπωση λίμνης. Δύσκολα προσβάσιμο από ξηρά ή από θαλάσσα, το Βαθύ είναι ιδανικό για απομόνωση και αυτοσυγκέντρωση σε έναν τόπο φορτισμένο με αρχέγονες μνήμες.
Εντυπωσιακή εικόνα παρουσιάζει και ο διαβρωμένος από τον άνεμο λευκός ασβεστόλιθος των τοιχωμάτων της χαράδρας που οδηγεί στην παραλία.



Αγιοφάραγγο - Ηράκλειο

Το Αγιοφάραγγο βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου πολύ κοντά στα Μάταλα. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό φαράγγι το οποίο καταλήγει σε μια μαγευτική, βοτσαλωτή παραλία! Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από το φαράγγι ή με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες, γι' αυτό κι έχει διατηρήσει την φυσική ομορφιά της. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι διαρκεί 15 - 20 λεπτά περίπου και δεν θα σας κουράσει.Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα και το τοπίο πανέμορφο! Αξίζει να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο Αγιοφάραγγο, ή να κατασκηνώσετε στην όμορφη παραλία του και να αφεθείτε στην ηρεμία της φύσης!
 
Ελαφονήσι

Στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης απλώνεται μια από τις πιο μαγικές παραλίες του νησιού. Η Ελαφόνησος, που απέχει περίπου 80 χλμ από τα Χανιά, χαρακτηρίζεται από τους αμμόλοφους με λευκή άμμο, τα καταγάλανα και καθαρά ρηχά νερά, την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει. Το τοπίο σε παραπέμπει σε παραλίες εξωτικές, και τα ρηχά νερά της πολλές φορές συνεχίζονται για αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα. Το τοπίο της Ελαφονήσου σε καθηλώνει, καθώς είναι σπάνιο να συναντήσεις στην Ελλάδα παραλία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Για να φτάσετε ως την Ελαφόνησο μπορείτε να επιβιβαστείτε στο υπεραστικό λεωφορείο ή να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητό σας. Σίγουρα η επίσκεψή σας στην πανέμορφη παραλία της Ελαφονήσου θα σας μείνει αξέχαστη!

Πάνορμο

Η παραλία του Πανόρμου βρίσκεται μπροστά από το ομώνυμο χωριό, 22 χλμ ανατολικά από το Ρέθυμνο. Πρόκειται για μια αμμώδη και πολύ καθαρή παραλία, καλά οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ και πολλές ανέσεις. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφενεία. Το Πάνορμο με την υπέροχη φύση του και το ειδυλλιακό περιβάλλον, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές. Αν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας ακόμη πιο ήσυχα, κατευθυνθείτε δυτικά από το Πάνορμο και περνώντας από χωματόδρομο θα συναντήσετε μικρούς κολπίσκους με βότσαλο.

Καλοί Λιμένες

Οι Καλοί Λιμένες βρίσκονται νότια της Κρήτης, στο νομό Ηρακλείου περίπου 80 χλμ από την πόλη, και 25 χλμ από τις Μοίρες Ηρακλείου. Αυτό το μικρό, παραδοσιακό χωριουδάκι διαθέτει μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης! Λόγω του ότι στην περιοχή πνέουν συχνά δυνατοί άνεμοι, η παραλία στους Καλούς Λιμένες είναι η μόνη που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να κολυμπήσουν ήρεμα και να απολαύσουν το μπάνιο τους, μιας και είναι καλά φυλαγμένη από τους ανέμους. Η ακτή είναι με ψιλό βότσαλο και τα νερά καταγάλανα και καθαρά! Στους Καλούς Λιμένες μπορείτε να βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακά ταβερνάκια. Πολύ κοντά στην παραλία Καλοί Λιμένες, υπάρχουν κι άλλες πανέμορφες παραλίες όπως το Μάρτσαλο, η παραλία στο Αγιοφάραγγο, το Βαθύ η Ψιλή άμμος κι άλλες!

Γεωργιούπολη

Η παραλία της Γεωργιούπολης βρίσκεται στο νομό Χανιών, στα σύνορα με το νομό Ρεθύμνου στην βόρεια Κρήτη. Η παραλία είναι μεγάλη και πεντακάθαρη! Εκτείνεται περίπου 9 χλμ προς το Ρέθυμνο και η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη κι έχει πλούσια πανίδα! Χαρακτηριστικό της Γεωργιούπολης είναι η μικρή, κατάλευκη εκκλησία που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, χτισμένη πάνω σε πέτρινη κατασκευή. Αν φτάσετε μέχρι την Γεωργιούπολη αξίζει να επισκεφθείτε τα χωριά Βρύσες, Κάστελο και Φυλακή, καθώς και την πανέμορφη λίμνη του Κουρνά, όπου θα συναντήσετε και τις σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ειρήνης.

Άσπρη Παραλία

Η Άσπρη παραλία βρίσκεται στη νότια Κρήτη 82 χλμ από το Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα μικρό κολπάκι με βότσαλο και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Αν όμως θελήσετε να επισκεφθείτε την Άσπρη παραλία θα χρειαστεί να έρθετε με βάρκα από το χωριό Τρεις Εκκλησιές που βρίσκεται δυτικά. Κανένας δρόμος δεν οδηγεί στην παραλία. Εάν φτάσετε μέχρι εκεί, μη διστάσετε να επισκεφθείτε και την Μαύρη παραλία που βρίσκεται πιο ανατολικά. Στην Άσπρη παραλία δεν υπάρχουν ανέσεις όπως ξαπλώστρες ή φαγητό. Θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε εσείς με τα απαραίτητα.

Βούλισμα

Το Βούλισμα είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδος, πολύ δημοφιλής στις Card postals που διαφημίζουν την Κρήτη. Η παραλία βρίσκεται μόλις 13km ανατολικά του Αγίου Νικολάου, στον οικισμό Ιστρον. Η παραλία έχει κάτασπρη άμμο, που της δίνει ένα υπέροχο ανοιχτό γαλάζιο εξωτικό χρώμα. Είναι προστατευμένη από τους άνεμους, όπως οι περισσότερες παραλίες στο κόλπο του Μιραμπέλου.Η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά και γι'αυτό η παραλία κατακλύζεται από πολύ κόσμο.

 
Πρέβελη

Η παραλία βρίσκεται στα νότια του Νομού Ρεθύμνης, μέσα σε έναν καταπράσινο χώρο στο τέλος του Κουρταλιώτικου φαραγγιού. Καθώς βγαίνετε από τη Μονή Πρέβελης παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και ξεκινήστε περπατώντας προς την παραλία με τους φοίνικες. Μετά το φοινικόδασος απλώνεται η αμμώδης παραλία της Πρέβελης με τους υπέροχους καταρράκτες που ξεχύνονται στην θάλασσα. Μια βόλτα με τα πόδια ή με το θαλάσσιο ποδήλατο που θα βρείτε εκεί, θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής. Η λίμνη Πρέβελη είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του νησιού. Το τοπίο μοιάζει τροπικό και σίγουρα είναι μια εξόρμηση που θα σας γεμίσει έκπληξη! Πολλοί χαρακτηρίζουν την περιοχή της Πρέβελης, ως έναν επίγειο παράδεισο!

Αγία Γαλήνη

Η παραλία της Αγίας Γαλήνης βρίσκεται περίπου 55 χλμ νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο Κρήτης. Πρόκειται για μια αμμώδη, πανέμορφη παραλία που πήρε το όνομά της από τον οικισμό Αγία Γαλήνη που βρίσκεται εκεί. Είναι απάνεμη και πολυσύχναστη, ενώ δίπλα υπάρχει κι ένα ποτάμι που οδηγεί σε μία άλλη ακτή. Η παραλία είναι πολύ οργανωμένη και οι επισκέπτες έχουν πάρα πολλές επιλογές για φαγητό, διαμονή και διασκέδαση και οι λάτρεις της κατάδυσης μπορούν να βρουν εξοπλισμό για το χόμπι τους! Στην περιοχή φτάνουν συνεχώς λεωφορεία από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, και γενικά η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Άλλος ένας τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί, είναι με καραβάκι από κάποια χωριουδάκια της νότιας Κρήτης. Μετά το ποτάμι της Αγίας Γαλήνης (ανατολικά) υπάρχει άλλη μια παραλία. Είναι βοτσαλωτή, κι εκεί, σε αντίθεση με την κεντρική παραλία, δεν υπάρχει προφύλαξη από τους ισχυρούς ανέμους. Δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει παροχές όπως διαμονή ή φαγητό, αλλά επικρατεί ησυχία και είναι ιδανική γι' αυτούς που προτιμούν ένα ήρεμο μπάνιο. Εκεί μπορείς να φτάσεις είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια από την Αγία Γαλήνη.

Ίστρο

Περίπου 12 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου στο δρόμο προς Ιεράπετρα, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία του Ίστρου. Καταγάλανα, καθαρά και κρυστάλλινα νερά, άσπρη άμμος και καταπράσινες πλαγιές είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ακτής. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και καντίνα για καφέ ή φαγητό. Η παραλία του Ίστρου είναι ήσυχη και ιδανική για χαλάρωση. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια.

Αγιά Φωτιά

Η παραλία της Αγίας Φωτιάς βρίσκεται 47 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 12 χλμ ανατολικά από την Ιεράπετρα. Πρόκειται για έναν κόλπο καλά προφυλαγμένο από τους ανέμους με πολλά πεύκα και ελιές στην παραλία, για σκιά και χαλάρωση. Τα νερά είναι καθαρά και καταγάλανα, και η παραλία αμμώδης. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και καφετέριες, ταβερνούλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια πιο άνετη διαμονή. Αν επισκεφθείτε την Αγία Φωτιά μην ξεχάσετε να δείτε και τις γύρω παραλίες της περιοχής, την Αχλιά και τον Μακρύ Γιαλό.

Άγιος Νικήτας

Η παραλία Άγιος Νικήτας βρίσκεται περίπου 85 χλμ νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, πολύ κοντά στην παραλία Τσούτσουρος. Είναι μια βοτσαλωτή παραλία και καθόλου οργανωμένη. Αν σας αρέσει η ηρεμία και η απομόνωση, σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Θα ήταν καλό όμως πριν την επισκεφθείτε να έχετε ενημερωθεί για το δελτίο καιρού, διότιn η περιοχή δεν προφυλάσσεται από τους ανέμους! Εκεί κοντά βρίσκεται και το Μοναστήρι του Αγίου Νικήτα από το οποίο πήρε και την ονομασία της η παραλία!

Μπαλί

31 χλμ από το Ρέθυμνο και 42 χλμ από το Ηράκλειο, βρίσκεται το Μπαλί. Είναι ένα όμορφο μικρό ψαροχώρι που ανά τα χρόνια έχει αποκτήσει έντονη τουριστική ζωή. Η κεντρική παραλία του Μπαλί με το ψιλό βοτσαλάκι, είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του Ν. Ρεθύμνης. Είναι καθαρή, οργανωμένη και παρέχει θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες, εστιατόρια και καφετέριες. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Κοντά στην κεντρική παραλία υπάρχουν κι άλλες πιο μικρές και πιο ήρεμες. Το Μπαλί είναι ιδανικό για ήσυχες διακοπές.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το http://www.2811.gr γιατί από εκεί αντλώ τις πληροφορίες για τις παραλίες που σας παρουσιάζω. 
 
http://sofoscrete.blogspot.com/