Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τύμπανα «εμπορικού πολέμου». Στο δρόμο για ένα Παγκόσμιο Νόμισμα...

http://www.cityofathens.gr/files/currencytable.jpg
Η Βραζιλία προειδοποιεί για τις συνέπειες της σύγκρουσης στην αγορά συναλλάγματος

Bloomberg


«Ο συναλλαγματικός πόλεμος μετατρέπεται σε εμπορικό», προειδοποιεί η Βραζιλία και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για να αποτρέψει την άνοδο του νομίσματός της, καθώς βλέπει τις αρνητικές συνέπειες στην πτώση των εξαγωγών της. Ετοιμάζεται, μάλιστα, να επιτρέψει στο κρατικό επενδυτικό της κεφάλαιο να διαπραγματεύεται παράγωγα του ρεάλ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που δεν είχαν έως αργά χθες διαψεύσει η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών.


Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών, Γκουίντο Μαντέγα, τόνισε πως η χώρα του επεξεργάζεται νέα μέτρα για την προστασία του ρεάλ από τις ανοδικές πιέσεις και προτίθεται να θέσει το θέμα της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στη σύνοδο του G20 αλλά και σε άλλα διεθνή φόρα. Κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ και την Κίνα πως είναι από τους χειρότερους στο θέμα αυτό. Ο κ. Μαντέγα, υπουργός Οικονομικών από το 2006, χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο «συναλλαγματικός πόλεμος» τον Σεπτέμβριο, προτού επιβάλει η Βραζιλία ελέγχους στις ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Η συνέντευξή του, η πρώτη από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα πρόεδρος, Ντίλμα Ρουσέφ, έπεται των παρεμβάσεων που πραγματοποίησαν στις αγορές συναλλάγματος η Βραζιλία, η Χιλή και το Περού την περασμένη εβδομάδα.


Οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν αποδυθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ενίσχυση των νομισμάτων των χωρών τους καθώς οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που σημειώνουν οι οικονομίες τους, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια που ισχύουν στις πλούσιες χώρες, έχουν αποτέλεσμα να εισρέουν μαζικά κεφάλαια στη Λατινική Αμερική. Οι παρεμβάσεις στις οποίες προέβησαν την περασμένη εβδομάδα οι τρεις χώρες της περιοχής επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα του πώς μπορούν να διαχειριστούν οι οικονομικές αρχές μιας χώρας τις αποσταθεροποιητικές εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε υπέρ της θέσπισης διεθνών κανόνων που θα διέπουν τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου.

Το τελευταίο διάστημα, απότομη άνοδο έχουν σημειώσει επίσης το δολάριο Αυστραλίας, το ελβετικό φράγκο και άλλα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μαζική εκροή επενδύσεων από τις οικονομίες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, οι υψηλές δανειοδοτικές ανάγκες των οποίων προβληματίζουν τους επενδυτές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μαντέγα εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να λάβει νέα μέτρα για να αναχαιτίσει την αλματώδη ανατίμηση του ρεάλ έναντι του δολαρίου, καθώς το νόμισμα της Βραζιλίας έχει ανατιμηθεί κατά 39% έναντι του αμερικανικού από το 2009. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Βραζιλίας, ενδέχεται να συνάψει συμφωνία με την κεντρική τράπεζα για τη διεξαγωγή συναλλαγών με το νόμισμα της χώρας στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων. Η φημολογία πως η κυβέρνηση θα παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος για να αποτρέψει οποιαδήποτε ανατίμηση του ρεάλ, είχε αποτέλεσμα να υποχωρήσει χθες το νόμισμα της Βραζιλίας κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, το οποίο ισοδυναμεί με 1,6925 ρεάλ. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια της κυβέρνησης από τον Οκτώβριο να αναχαιτίσει την εκτίναξη του νομίσματος, που πλήττει τις εξαγωγές της Βραζιλίας, καθιστώντας τις πιο ακριβές. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαντέγα και φέρουν το εμπορικό ισοζύγιο της Βραζιλίας με τις ΗΠΑ να έχει διολισθήσει από ένα ετήσιο πλεόνασμα της τάξης των 15 δισ. δολαρίων σε έλλειμμα ύψους 6 δισ. δολαρίων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_11/01/2011_428145
(11/01/2011)