Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Κλίμα έντασης επικράτησε στην απονομή του Νομπέλ Ειρήνης


Η φωτογραφία του Σιαομπό δεσπόζει στην αίθουσα ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νομπέλ Γιάνγκλαντ στέκει δίπλα στην άδεια καρέκλα του βραβευθέντα Κινέζου

A.P., AFP, Reuters

ΟΣΛΟ. «Πολεμικό» κλίμα επικράτησε κατά τη χθεσινή απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό. Το Πεκίνο θεωρεί ότι ο βραβευθείς είναι εγκληματίας και υπονομευτής της σταθερότητας της χώρας και, ως εκ τούτου, εξέλαβε την απόφαση της νορβηγικής επιτροπής Νομπέλ ως ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της και απόπειρα δυσφήμησης της Κίνας. Σύσσωμος σχεδόν ο κινεζικός Τύπος έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία» εναντίον της Κίνας και ωμή προβολή «των δυτικών προτύπων» περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια διαφορετική κουλτούρα. Μάλιστα, 16 από τους 60 προσκεκλημένους ξένους πρεσβευτές, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στο Οσλο, δεν προσήλθαν, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο διεθνές στερέωμα. Μεταξύ των αξιοσημείωτων απουσιών ήταν και εκείνες της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν.
Από την άλλη πλευρά, η επιτροπή Νομπέλ διευκρίνισε ότι η απόφασή της δεν συνιστά επίθεση κατά της Κίνας, αλλά υπενθύμιση ότι η μεγάλη ισχύς συνεπάγεται και μεγάλες ευθύνες, μεταξύ των οποίων και ο εκδημοκρατισμός. «Το μέλλον της Κίνας θα κρίνει το μέλλον του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νομπέλ, Θόρμπγιορν Γιάνγκλαντ, στην εισηγητική του ομιλία. Ο ίδιος ο κ. Λιου, ο οποίος συμμετείχε μεταξύ άλλων και στις διαδηλώσεις στην Τιενανμέν, το 1989, εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών με την κατηγορία της υπονόμευσης της κοινωνικής ειρήνης, ενώ δεν επετράπη σε κανέναν από την οικογένειά του να παραστεί στην τελετή. Ως εκ τούτου, στη θέση του βραβευθέντος είχε τοποθετηθεί μία κενή καρέκλα, ενώ, αντί για πανηγυρικός λόγος, εκφωνήθηκαν αποσπάσματα παλαιότερης ομιλίας του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Βραβείο στην κενή καρέκλα


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ
Ασυνήθιστη ήταν η χτεσινή απονομή των βραβείων Νομπέλ στο Οσλο, καθώς γιια τρίτη φορά στην Ιστορία του θεσμού δεν παρέστη ο βραβευμένος με Νομπέλ για την Ειρήνη.
Η Επιτροπή παρέδωσε στην… παγωμένη καρέκλα του Λιου Σιαομπό το βραβείο, αφού ο Κινέζος ακαδημαϊκός και συγγραφέας βρίσκεται στη φυλακή και το Πεκίνο δεν επέτρεψε ούτε στη γυναίκα του, Λιου Σια, να παραβρεθεί, αλλά ούτε και σε κάποιον άλλο από την οικογένεια, όπως απαιτείται. Οι δυο προηγούμενες φορές που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 1936, όταν ο Αδόλφος Χίλτερ δεν άφησε τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ Βον Οσιέτσκι να μεταβεί στο Οσλο και το 1975, όταν η Σοβιετική Ενωση δεν επέτρεψε στον Αντρέι Ζαχάροφ να πάει.
Ο «πόλεμος» για το Νομπέλ της Ειρήνης, δηλαδή, συνεχίστηκε κανονικά, με τη Νορβηγική Επιτροπή να αφήνει στην παγωμένη καρέκλα του Σιαομπό το βραβείο, ενώ μια φωτογραφία του δέσποζε στην αίθουσα. Επίσης, και ο λόγος του προέδρου της Επιτροπής των Νομπέλ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ήταν μεστός μηνυμάτων για την πολιτική κατάσταση στην Κίνα, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομική της ανάπτυξη. Στη συνέχεια της τελετής, η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν διάβασε ένα κείμενο στο οποίο ο Σιαομπό ξεκαθαρίζει ότι δε μισεί το καθεστώς της Κίνας, ενώ εύχεται να είναι το τελευταίο θύμα και κανένας στο μέλλον να μη φυλακίζεται επειδή εκφραζει την άποψή του. Υπενθυμίζεται πως ο Σιαομπό είναι φυλακισμένος εδώ κι ένα χρόνο για τη στάση που κράτησε στη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Τιενανμέν, αλλά κυρίως επειδή συνέταξε τον «Χάρτη 08», ζητώντας και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Οσλο παρακολούθησαν οι περισσότεροι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ηγέτες κρατών, διπλωμάτες, εστεμμένοι, εκατό 100 Κινέζοι αντιφρονούντες και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι.
Οι «απέναντι»
Το Πεκίνο απάντησε στην απονομή των Νομπέλ, μιλώντας για «πολιτική φάρσα» και για επεμβάσεις στην εδαφική του κυριαρχία. Επίσης, αναφερόμενο στις άλλες 15 χώρες που μαζί της μποϊκόταραν την τελετή –Αίγυπτος, Αλγερία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Ιράκ, Ιράν, Καζακστάν, Κούβα, Μαρόκο, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Σρι Λάνκα και Τυνησία- είπε ότι οι αρχές του βραβείου Νομπέλ δε βρίσκουν σύμφωνη την πλειονότητα του υπόλοιπου κόσμου. Επισημαίνεται πως η Σερβία είχε δηλώσει ότι δε θα παρίστατο, αλλά τελικά υπό την πίεση της ΕΕ και σερβικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλαξε στάση. Επίσης χτες, διακόπηκε για αρκετό χρονικό διάστημα η αναμετάδοση των τηλεοπτικών δικτύων BBC και CNN, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν κι όσοι προσπάθησαν να επισκεφτούν κάποιες ιστοσελίδες δυτικών μέσων ενημέρωσης.
Τέλος, ο περσινός βραβευθείς και πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη λύπη του που δεν παρέστη ούτε ο Σιαομπό ούτε κάποιος από την οικογένειά του. Επίσης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τον πολιτισμό άλλων χωρών και χαιρέτισε «το επίτευγμα της Κίνας να βγάλει εκατομμύρια πολιτών της από τη φτώχεια». Τόνισε, ωστόσο, πως «η περίπτωση του Σιαομπό σημαίνει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται και από την πρόοδο της δημοκρατίας, της ανοικτής κοινωνίας και του νόμου».

agelioforos.gr