Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ενα σχολείο για τους Ρομά

   Αντιμετωπίζονται συχνά ως οι παρίες της Ευρώπης, αν και είναι η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Γηραιάς Ηπείρου. Μετά την πρόσφατη απέλαση μεγάλου αριθμού αυτών από τη Γαλλία κι ένα γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας και ρατσισμού που διαμορφώνεται, οι τσιγγάνοι βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανέχεια.

    Δεν είναι τυχαίο που στη Βουλγαρία, σε μία χώρα στην οποία εκτιμάται πως ζουν περίπου 800.000 τσιγγάνοι, υπάρχει εδώ και 70 χρόνια μέσα στην πρωτεύουσα, τη Σόφια, ένα γκέτο τσιγγάνων.

    Οι Βούλγαροι αλλά και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι, δεν αποκαλούν συνοικία τη "Φακουλτέτα", παρά τον πληθυσμό της, που φτάνει τα 40.000 άτομα, αλλά γκέτο, επειδή οι χιλιάδες που ζουν στην λασπωμένη αυτή περιοχή των 180 εκταρίων, δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη: δεν έχουν αποχέτευση, ελάχιστοι έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό και φυσικά πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές ή εργασία.

    Σημείο αναφοράς στην … ξεχασμένη από ανθρώπους αυτή συνοικία, είναι το δημοτικό σχολείο "Todor Kableshkov", στο οποίο φοιτούν 1.200 παιδιά, σε ποσοστό 99% τσιγγανόπουλα.

    "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι γονείς, που στην πλειονότητά τους είναι αγράμματοι και δεν ενθαρρύνουν στη μάθηση τα παιδιά τους", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου, Μαριάνα Τένεβα.

    Επιπρόσθετο πρόβλημα για την απρόσκοπτη φοίτηση των παιδιών αποτελεί και η νομαδική ζωή των τσιγγάνων.

ΑΠΕ