Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

"Τέλος εποχής" για τις αγροτικές επιδοτήσεις;


Οι διαβουλεύσεις για το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων έχουν ήδη αρχίσει και συμπίπτουν με εξίσου κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις «δημοσιονομικές προοπτικές», δηλαδή το πλαίσιο χρηματοδότησης της ΕΕ μεταξύ 2014-2020

Ο αρμόδιος Επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος υποστηρίζει ότι οι άμεσες επιδοτήσεις θα συνεχιστούν, αλλά πολλοί προβλέπουν μείωση κονδυλίων για τους αγρότες στην «παλαιά Ευρώπη», άρα και στην Ελλάδα.

Με υπόμνημά τους προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπαστάμκος και άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές από τη νότια Ευρώπη προσπαθούν να συγκροτήσουν ενιαίο «μεσογειακό» μέτωπο, ενώ ζητούν και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή στον αποκαλούμενο «δεύτερο πυλώνα της αγροτικής πολιτικής», δηλαδή σε προγράμματα συγχρηματοδότησης για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος.  

«Επισημαίνουμε την ανάγκη για μια ισχυρή κοινή αγροτική πολιτική, δηλαδή λέμε όχι στην ολική ή και μερική επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής» τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Τασσόμεθα υπέρ της διατήρησης των δύο πυλώνων – πρώτος πυλώνας είναι οι άμεσες ενισχύσεις, δεύτερος πυλώνας είναι η ανάπτυξη της υπaίθρου – και θέλουμε να έχουμε μία ελάχιστη δυνατή εθνική συμμετοχή: τώρα είναι 50-50 για τον β΄ πυλώνα, θέλουμε να πάμε σε μία χαμηλή εθνική συμμετοχή, όπως στα διαρθρωτικά ταμεία».

«Ευρώπη των 27» με τα χρήματα της «Ευρώπης των 15»



 Προ ημερών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε ως εισηγητή για τη «μάχη» των αγροτικών επιδοτήσεων τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Άλμπερτ Ντες, ο οποίος είναι και ο ίδιος αγρότης. Συμφωνεί άραγε με την εκτίμηση ότι θα γίνουν περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2013;

 «Αυτό θα το μάθουμε όταν θα έχουμε εικόνα για το γενικότερο πλαίσιο χρηματοδότησης μετά το 2013» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Περισσότερα χρήματα φαντάζομαι ότι δεν θα δοθούν. Τα χρήματα μάλλον θα είναι λιγότερα γιατί πολλά κράτη-μέλη έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και θέλουν να σταματήσουν να πληρώνουν για την αγροτική πολιτική. Και αυτό παρότι σε μία μεγαλύτερη Ε.Ε. είναι λογικό να χρειαζόμαστε και μεγαλύτερη χρηματοδότηση...»

Το επιχείρημα ότι η «Ένωση των 27» δεν μπορεί να έχει τον αγροτικό προϋπολογισμό που είχε η «Ένωση των 15» δεν συγκινεί τους ισχυρούς της Ευρώπης. Για τον ευρω- βουλευτή Γιώργο Παπαστάμκο, βασικό στοίχημα είναι να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός στα ίδια επίπεδα, ενώ το επόμενο στοίχημα είναι να εκσυγχρονιστούν οι Έλληνες αγρότες, ενισχύοντας τους συνεταιρισμούς και αναζητώντας νέες αγορές εκτός συνόρων:
 
«Το θέμα είναι να μη μικρύνει η συνολική πίτα για την αγροτική πολιτική. Από τη στιγμή που δεν θα μικρύνει, τότε είναι δικιά μας υπόθεση αναπροσαρμογής για να μην εξέλθουμε χαμένοι από αυτήν την ιστορία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι εμείς δεν προσαρμοζόμαστε, δεν αλλάζουμε κατευθύνσεις και δεν τονώνουμε την εξωστρέφεια του γεωργικού τομέα. Δεν λέω ότι είναι έυκολο εγχείρημα. Γι αυτόν τον λόγο συνασπιστήκαμε ο ευρωπαϊκός νότος, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την παρουσία μας, αλλά και το αποτέλεσμα» επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Η κρίση του ευρώ δεν επηρεάζει την αγροτική πολιτική»



 Οι απαισόδοξοι πιστεύουν ότι η σημερινή κρίση του ευρώ επισκιάζει τις διαβουλεύσεις για την αγροτική πολιτική και δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική ικανότητα των χωρών της νότιας Ευρώπης. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Άλμπερτ Ντες τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φοβάται «δυσμενή μεταχείριση», αλλά υποστηρίζει ότι, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, στις Βρυξέλλες έχει παγιωθεί μία συγκεκριμένη αντίληψη: ότι οι αγρότες του μεσογειακού νότου πρέπει να δεχθούν μείωση των ενισχύσεών τους προς όφελος των αγροτών από την ανατολική Ευρώπη. 

«Δεν νομίζω ότι η κρίση χρέους θα έχει επιπτώσεις στη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής. Βέβαια σήμερα η Ελλάδα, μαζί με τη Μάλτα, παίρνουν τις υψηλότερες αγροτικές επιδοτήσεις ανά εκτάριο, εδώ η ψαλίδα θα αρχίσει να κλείνει. Οι Έλληνες αγρότες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι, μετά από μία μεταβατική περίοδο, θα δικαιούνται χαμηλότερες εισοδηματικές ενισχύσεις» υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν στην ατζέντα της νέας αγροτικής πολιτικής μία ακόμα «καυτή πατάτα»: τη διαφάνεια στην αγορά και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή. Στην πρόσφατη αναθεώρηση κανονισμού για τα γαλακτοκιμικά προϊόντα ο αρμόδιος Επίτροπος Τσιόλος έδωσε θετικά δείγματα γραφής, λέγοντας ότι καμία γάλακτος δεν θα κατέχει μερίδιο μεγαλύτερο από το 33% της εγχώριας αγοράς. Αναμένεται συνέχεια...


Γιάννης Παπαδημητρίου, Βρυξέλλες

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw-world.de