Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοφανής κριτική στον Γ. Παπακωνσταντίνου

Σφοδρότατα πυρά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε τη Δευτέρα ο Γιωργος Παπακωνσταντινου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας και Οικονομικών του κόμματος, που ενημέρωσαν από κοινού με την Λούκα Κατσέλη.

Κοινή συνιστάμενη της κριτικής των βουλευτών ήταν η επισήμανση ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του μνημονίου και εκ των υστερών το φέρνει ενώπιον των βουλευτών καλώντας τους να το ψηφίσουν με το "πιστόλι στο κεφάλι" όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σαλαγιάννης.


Οι βουλευτές επισήμαναν ότι με την απειλή εξασφάλισης της κάθε δόσης βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων και καλούνται να υποστηρίξουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν γνώση. «Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ακυρώνεται η δημοκρατία και ο συνδικαλισμός», είπαν.


Άλλοι βουλευτές επισήμαναν ότι γίνεται βίαιη υποτίμηση των οικονομικών δυνατοτήτων των εργαζομένων με αβέβαιο αποτέλεσμα στο μέλλον, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού.


Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε εξηγήσεις «πώς και πότε θα βγούμε από αυτό το σκόπελο», η Τόνια Αντωνίου έκανε λόγο για «διγλωσσία» λέγοντας ότι από «το υπάρχουν λεφτά, μειώνουμε τους μισθούς και κάνουμε εσωτερική υποτίμηση της τάξης του 30% έως 40%». Πρόσθεσε ότι «είχαν πει ότι μετά το μνημόνιο θα ερχόταν τροπολογία στη Βουλή για να περνάνε τα θέματα από ‘κει, αλλά τελικά τα διαχειρίζεται όλα ο Παπακωνσταντίνου, χωρίς να έχουν γνώση οι βουλευτές». Σημείωσε ότι είναι λάθος η οριζόντια μείωση μισθών.


Ο Κώστας Καρτάλης ζήτησε να γίνει γνωστό στον κόσμο πότε θα λήξει όλο αυτό, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί ελπίδα στους πολίτες, αναφέροντας ότι «πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο».


Βάσω Παπανδρέου Πάρις Κουκουλόπουλος, Βασίλης Παπαχρήστος, Μιχάλης Κατρίνης Παναγιώτης Κουρουπλής, Τόνια Αντωνίου άσκησαν κριτική και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 


Επίσης  επισημάνθηκε ότι με αυτή τη στάση προκαλείται κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών και της κυβέρνησης.


Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι συνεχίζεται ο διάλογος με την τρόικα.


Στο μεταξύ
η  ΝΔ ανακοίνωσε ότι ψηφίζει 10 από τα 18 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, λέγοντας "όχι" στις αλλαγές στην αγορά εργασίας και "ναι" στις περικοπές στις ΔΕΚΟ με αίτημα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο ΧΑ. 

ΣΚΑΙ