Περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν φέτος από φυσικές καταστροφές, παρά από ότι σε όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων 40 ετών. Για τα φαινόμενα αυτά, όμως, την ευθύνη φέρει ο ίδιος ο άνθρωπος, σύμφωνα με επιστήμονες και ειδικούς. Παρότι οι καταστροφές αυτές μοιάζουν τυχαίες, το ανθρώπινο χέρι βρίσκεται συχνά πίσω τους. Κατασκευαστικές κακοτεχνίες και κακές αναπτυξιακές πρακτικές συνδυάζονται έτσι για να κάνουν τους σεισμούς και τους τυφώνες πιο φονικούς από ότι θα έπρεπε να είναι. Ο σεισμός της Αϊτής αποτελεί καλό παράδειγμα, με την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς να διαθέτει τριπλάσιο αριθμό κατοίκων από ότι θα έπρεπε.
Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή αποτελεί και αυτή ανθρώπινο έργο. Το φαινόμενο του καύσωνα στη Ρωσία το καλοκαίρι, με τις πλημμύρες στο Πακιστάν την ίδια χρονική περίοδο, έδειξε σε ποιο βαθμό η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει το κλίμα. Οι φυσικές καταστροφές, όμως, εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων, επηρεάζουν και την οικονομία. Το 2010, οι καταστροφές αυτές κόστισαν 222 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρία αντασφαλίσεων SwissRe.
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με φαινόμενο «ελ Νίνιο», που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αργότερα μέσα στο έτος, όμως, ο κόσμος υπέστη τις συνέπειες του κλιματικού φαινομένου «λα Νίνια», που προκαλεί αντίθετα καιρικά φαινόμενα. Η συνύπαρξη των δύο φαινομένων θεωρείται ιδιαίτερα σπάνια από τους κλιματολόγους.
Την ίδια στιγμή, καταστροφές με αποκλειστική ευθύνη του ανθρώπου, όπως η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ήλθαν να επιβαρύνουν την ήδη ζοφερή περιβαλλοντική εικόνα του πλανήτη μας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP