Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

O “κύριος Račak” υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας

15 Ιανουάριου 1999: Τρεις Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώνονται σε ενέδρα από αντάρτες του UCK στο δήμο Στίμλιε του Κοσσυφοπεδίου. Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας σφυροκοπούν παρουσία επιθεωρητών του ΟΑΣΕ και δημοσιογράφων τη περιοχή κοντά στο χωριό Račak, όπου εικάζεται ότι έχουν καταφύγει οι Αλβανοί αντάρτες. Δύο ημέρες αργότερα επισκέπτεται την περιοχή ο επικεφαλής της Ομάδας Επιβεβαίωσης Κοσόβου (ΚVM) του ΟΑΣΕ William Walker και δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας μιας «λίμνης αίματος», θεωρώντας τη γιουγκοσλαβική πλευρά ως αποκλειστικά υπεύθυνη για το θάνατο δεκάδων Αλβανών που βρέθηκαν πυροβολημένοι στο κεφάλι. Με μία χολιγουντιανού τύπου παράσταση του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη, το συμβάν θα γίνει γνωστό ως “σφαγή του Račak” και η Σερβία θα δαιμονοποιηθεί στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες του Rambouillet και η Eπιχείρηση “Allied Force” του ΝΑΤΟ.


    Δύο χρόνια αργότερα θα δωθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της ομάδας των Φινλανδών ιατροδικαστών, σύμφωνα με το οποίο οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας δεν ευθύνονται για τον θάνατο των Αλβανών αμάχων του Račak. Από το γερμανικό κρατικό κανάλι ΑRD προβάλλεται το ντοκυμαντέρ Es begann mit einer Lüge (“Ξεκίνησε με ένα ψέμα”) κατηγορώντας ανοιχτά τον πρώην υπουργό Άμυνας Rudolf Sharping ότι παραποίησε τα στοιχεία της περιβόητης “σφαγής του Račak” για να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου στην συμμετοχή των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πόλεμο κατά της Σερβίας. Μόλις τον Οκτώβριο του 2008, η επικεφαλής της ομάδας Dr. Helena Ranta θα αποκαλύψει ότι δέχθηκε πιέσεις τόσο από το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τον William Walker να καταδείξει τις σερβικές ευθύνες στο πόρισμά της.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά σήμερα; Ο William Walker βρέθηκε τη περασμένη εβδομάδα στο Κόσοβο για να υποστηρίξει το κόμμα της «Αυτοδιάθεσης» που προωθεί την ιδέα της ένωσης του Κοσσόβου με το αλβανικό κράτος. «Μερικές φορές νομίζω ότι η ιδέα της ενοποίησης είναι καλή, άλλες φορές δεν είμαι και πολύ σίγουρος. Πιστεύω ωστόσο ότι οι άνθρωποι και των δύο πλευρών έχουν λόγους να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό. Μια μεγάλη μερίδα του λαού του Κοσσυφοπεδίου αλλά και της Αλβανίας σκέφτονται για ένα κοινό μέλλον. Εάν θεωρούν οι πολίτες αυτοί ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν για δικό τους καλό, τότε γιατί να μην το κάνουν;» διερωτάται ο Walker.
Ο Walker δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Το όνομά του εμπλέκεται στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας αλλά (τραγική ειρωνία;) και στην υπόθεση συγκάληψης της δολοφονίας έξι καθολικών μοναχών στην Ονδούρα όπου υπηρετούσε το Νοέμβριο του 1989. Περισσότερα για τον Walker, τις σχέσεις του με τη CIA και το διάλογο με τον Milosevic στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εδώ

 strategyreport