Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ορδές λαθρομεταναστών πριν την ανάπτυξη της FRONTEX στον Έβρο

Συνωστισμό και μαζική εισροή μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δυο μέρες πριν αναπτυχθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης Frontex, διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Η εφημερίδα, σε χθεσινό της άρθρο κάνει λόγο για «ορδές» παράνομων μεταναστών που βαδίζοντας μέσα από παγωμένα χωράφια κατευθύνονταν σε «μεθοριακά χωριά κοντά στην Ορεστιάδα».

Βάσειμαπόφασης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, η Frontex θα αναπτύξει 175 άνδρες στον Έβρο προκειμένου να ανατρέψει την εισροή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.
Επικαλούμενη στοιχεία της Frontex, η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα σημειώνεται το 90% των διαπιστωμένων εισροών παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αναφέρει 45.000 παράνομες αφίξεις μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχουν αποτρέψει μεγάλο μέρος της εισροής μεταναστών στα ελληνικά νησιά απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Ετσι, τώρα, η μεγάλη πλειονότητα των παράνομων μεταναστών διοχετεύεται στη χώρα μας από τα βόρεια χερσαία σύνορα, με την μεγαλύτερη ροή να απαντάται στην περιοχή κοντά στην Ορεστιάδα όπου 100 έως 300 λαθρομετανάστες περνούν κάθε μέρα τα σύνορα.
Στη δύναμη ταχείας επέμβασης Frontex, θα μετέχουν πεπειραμένοι συνοριακοί φύλακες από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ, εμπειρογνώμονες που θα ανακαλύπτουν πλαστά ντοκουμέντα, ειδικοί επί των συνοριακών ελέγχων, ανακριτές, μεταφραστές κλπ, οι οποίοι θα επιχειρούν υπό την αιγίδα και την ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

strategyreport.gr