Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Financial Times: «Βράζει» η Ευρώπη με τη Γερμανία

Ο θυμός για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στα προβλήματα της Ευρωζώνης «βράζει» στην Ευρώπη, γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι όσα είπε δημοσίως ο Γιώργος Παπανδρέου για την Άνγκελα Μέρκελ ψιθυρίζονταν εδώ και εβδομάδες στα πολιτικά και διπλωματικά γραφεία της γηραιάς ηπείρου.
Ορισμένα από αυτά που λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες για τη Γερμανία είναι τόσο βαριά "που δεν μπορούν να δημοσιευθούν", δηλώνει στους Financial Times ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Καταλογίζει στην Άνγκελα Μέρκελ αδυναμία να κατανοήσει ότι οι αγορές λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τα πολιτικά συστήματα. "Προεξοφλούν τις εξελίξεις και το κάνουν με τρόπο νεφελώδη και όχι λογικό", τονίζει.
Η οικονομική εφημερίδα υιοθετεί στο δημοσίευμά της την άποψη ότι η Γερμανία σπρώχνει την Ευρωζώνη σε μία νέα κρίση χρέους. Η πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ για τη δημιουργία μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών με τη συμμετοχή και ιδιωτών, αλλά και η προσπάθεια να την επιβάλλει -σαν "μπουλντόζα"- στη σύνοδο κορυφής προκάλεσε την αγανάκτηση των εταίρων της, αναφέρουν οι Financial Times.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Μέρκελ δυναμιτίζει την Ευρωζώνη, σημειώνει ο Ντ. Γκρος. Προηγήθηκε η άρνησή της, επί σειρά μηνών, να συναινέσει στη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Πληθαίνουν οι κατηγορίες, υπογραμμίζει η εφημερίδα, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος οδηγεί τους ηγέτες μελών της Ευρωζώνης σε αδιέξοδο για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στους Γερμανούς φορολογούμενους.
Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία έχασε την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.
Η Γερμανία μπορεί να εξεπλάγη από την αντίδραση των αγορών και να προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, όπως για παράδειγμα δηλώνοντας στο πλαίσιο της συνόδου της G20 ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό αναδιάρθρωσης δεν θα αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων. Την ίδια όμως στιγμή, εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους επικριτές της, τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ αλλά και το Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζει η εφημερίδα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ