Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας έως 100 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο για ένα σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ενώ η πίεση προς την Ιρλανδία να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντείνεται.
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jyrki Katainen, δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones. "Προσωπικά, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια", είπε ο κ. Katainen.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αρκετές χώρες πιέζουν την Ιρλανδία να δεχθεί την ένταξή της στο χρηματοδοτικό μηχανισμό.
Στο μεταξύ, μία αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φτάσει αύριο Πέμπτη στο Δουβλίνο στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένα ενδεχόμενο σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.
Η αποστολή αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, θα αναλάβει "να εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει επειδή τα τραπεζικά θέματα είναι δύσκολα και τεχνικά", εξήγησε ο υπουργός στο δημόσιο ραδιοσταθμό RTE.
"Οι συζητήσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη", πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, όμως έχουν "επείγοντα" χαρακτήρα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ δήλωσαν έτοιμοι να σπεύσουν προς βοήθεια, αν είναι απαραίτητο, του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, καθώς η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης απειλείται και πάλι από τις αναταράξεις στις αγορές. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ