Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για το fast track


http://assets.tovima.gr/files/paboukass.jpg
Με μια σειρά αλλαγών εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη και έντονο διάλογο για επιμέρους διατάξεις, υπερψηφίστηκε σήμερα Τρίτη επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο για το «fast track», την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

Ευμενή διάθεση για υπερψήφιση του νομοσχεδίου επέδειξε η κυβερνητική πλειοψηφία και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ σε καταψήφιση των άρθρων προέβη το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

-Με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης στη διαδικασία του fast track θα κυρώνεται από τη Βουλή εφόσον το απαιτεί ο νόμος ιδίως στις περιπτώσεις σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η προηγούμενη διατύπωση ήταν ότι η απόφαση της ΔΕΣΕ "μπορεί" να κυρώνεται από τη Βουλή.

-Στην κατεύθυνση αύξησης της διαφάνειας κινείται και η προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις που θα καταρτίζει η εταιρία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα εφαρμόζουν τις οδηγίες περί συμφώνου ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας.

-Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία fast track για επενδύσεις σε περιοχές του δικτύου NATURA A (ζώνες απόλυτης προστασίας)

-Παρατείνονται οι προθεσμίες για τη συζήτηση των προσφυγών κατά των απαλλοτριώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι αποφάσεις για αιτήσεις ακύρωσης θα εκδίδονται σε διάστημα 60 ημερών από τη συζήτησή τους (από 30), η νέα δικάσιμος μετά από αναβολή θα ορίζεται μέσα σε 30 ημέρες (αντί για 8) και καταργείται η προθεσμία των 8 ημερών για την εξέταση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η νέα διατύπωση είναι ότι η εξέταση θα γίνεται "κατά απόλυτη προτεραιότητα".

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η πρόσληψη δικηγόρων που θα γίνεται με απόφαση του ΔΣ της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.

Αντιδράσεις και επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση


Επιφυλάξεις για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξέφρασε η αντιπολίτευση, κυρίως σε ορισμένα σημεία που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία, το ρόλο της Βουλής στην κύρωση των συμβάσεων, την δυνατότητα απευθείας αναθέσεων δημοσίων έργων με τη διαδικασία fast track.

Ιδιαίτερα απασχόλησαν την Επιτροπή ενστάσεις επί του άρθρου 11, που αφορούσε την δυνατότητα απαλλοτρίωσης δασικών εκτάσεων, με παράκαμψη άρθρου νομοσχεδίου του 1979, που αφορούσε την διαδικασία κανονικού χαρακτηρισμού τους. Η διάταξη του άρθρου 11, χαρακτηρίστηκε «σκανδαλώδης» από την κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παμπούκη, που απάντησε λέγοντας πως «δεν ανέχομαι τέτοιους χαρακτηρισμούς».
Αναντιστοιχία της διάταξης με την πρόσφατη υπερψήφιση εκ μέρους της πλειοψηφίας, του άρθρου 24 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούσε την κατάρτιση δασικών χαρτών, διαπίστωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστα Καρτάλης. «Το ζητούμενο δεν είναι για μας να δημιουργήσουμε προβλήματα στο νόμο, αλλά να μην έχει προβλήματα ο νόμος» σημείωσε ο κος Καρτάλης, θεωρώντας πως η αναφορά σε παράκαμψη διαδικασίας κατάρτισης δασικών χαρτών, «δεν δημιουργεί ασφάλεια δικαίου».
«Είναι προβληματική η διάταξη. Αν την έβλεπαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική για το Βατοπέδι, θα είχαν ζητήσει και την δική σας παραπομπή» παρατήρησε και ο κ. Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), ενώ ο κ. Σ. Καλογιάννης (ΝΔ), μαζί με τον κ. Κ. Χατζηδάκη, ζήτησαν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την διατύπωση, επιφυλασσόμενοι για την Ολομέλεια.

Ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την έκπληξή του για το «πάθος το οποίο έχει προκαλέσει η διάταξη» και διευκρίνισε πως το άρθρο δεν αφορά «αποχαρακτηρισμό εκτάσεων», αλλά μονάχα «απαλλοτριώσεις» εκτάσεων που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως δασικές. Δέχθηκε δε, να αφαιρεθεί η αναφορά στην παράκαμψη του νόμου του 1979, η οποία είχε δεχθεί μεγάλο μέρος του όγκου των αμφισβητήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας, δέχθηκε επίσης να επανεξετάσει τις διατυπώσεις που αφορούν το ρόλο της Βουλής στην επικύρωση των συμβάσεων επενδύσεων στρατηγικής σημασίας, δηλώνοντας την πρόθεσή του να έρχονται στη Βουλή προς επικύρωση, όσες συμβάσεις προβλέπουν ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους επενδυτές, κατά τα προβλεπόμενα και από το Σύνταγμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ