Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Financial Times:Το ΔΝΤ εκμεταλλεύεται τις υψηλές τιμές και πωλεί χρυσό

http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20101102/364414.jpg
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιταχύνει το πρόγραμμα πωλήσεων χρυσού που έχει ανακοινώσει, εκμεταλλευόμενο τις πολύ υψηλές τιμές του πολύτιμου μετάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, αν το ΔΝΤ συνεχίσει τις πωλήσεις με το σημερινό ρυθμό, θα έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του 2010 το στόχο του για πώληση 403,3 τόνων χρυσού, που αντιστοιχούν στο 1/8 των συνολικών αποθεμάτων του Ταμείου.

Το ΔΝΤ είναι σχεδόν ο μόνος φορέας του επίσημου τομέα -περιλαμβάνει τις κεντρικές τράπεζες, τις κυβερνήσεις, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και διεθνείς οργανισμούς- που προχωρά σε πωλήσεις χρυσού.

Συνολικά, ο επίσημος τομέας αναμένεται ότι θα είναι φέτος καθαρός αγοραστής, καθώς οι αγορές χρυσού από τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες, την Ταϋλάνδη και άλλες χώρες υπερκαλύπτει τις πωλήσεις του ΔΝΤ.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές του χρυσού από τον επίσημο τομέα θα συνεχισθούν το 2011 και ότι -χωρίς την αντισταθμιστική δράση του Ταμείου- ο επίσημος τομέας θα είναι ένας μεγάλος καθαρός αγοραστής.

«Αν δεν προκύψει κάτι απρόσμενο, οι κεντρικές τράπεζες θα είναι καθαροί αγοραστές», λέει ο αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της Credit Suisse, Τομ Κένταλ.

Θα πρόκειται για μια μεγάλη αντιστροφή της τάσης που σημειώθηκε τις δύο τελευταίες 10ετίες, όταν οι Κεντρικές Τράπεζες, κυρίως της Ευρώπης, πούλησαν περίπου 7.500 τόνους χρυσού.

ΤΟ ΒΗΜΑ