Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Μετά την Ιρλανδία, «στο στόχαστρο των αγορών η Πορτογαλία»

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών, μπορεί να υποχρεωθεί και αυτή να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, εκτιμούν οι αναλυτές, έστω κι αν οι αρχές εξακολουθούν να θέλουν να πείσουν ότι οι καταστάσεις είναι "πολύ διαφορετικές". Η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη καμία βοήθεια για να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχουν αναλογίες μεταξύ Πορτογαλίας και Ιρλανδίας".

"Οι στόχοι της κυβέρνησης θα τηρηθούν"

"Ακούω πολλούς να μιλούν για το ΔΝΤ. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Αυτοί των οποίων τη βοήθεια χρειάζεται η χώρα, είναι οι Πορτογάλοι", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζοζέ Σόκρατες.

"Ελπίζω ότι το γεγονός πως η Ιρλανδία προσέφυγε στη βοήθεια των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις αγορές", είπε ο Σόκρατες και πρόσθεσε: "Η Πορτογαλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Πορτογαλία δεν είχε ποτέ μία φούσκα και έχουμε δημοσιονομική κατάσταση που δεν συγκρίνεται με την Ιρλανδία", υποστήριξε ο Σόκρατες.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα επικρατήσει ηρεμία στις αγορές και θα σταματήσει η φημολογία που δεν έχει κανένα νόημα".
"Στις αγορές, η ιδέα που επικρατεί είναι πως μόλις λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία θα βρεθεί στο στόχαστρο", δήλωνε από την Παρασκευή ο Ζοάο Κραβίνιο, διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και αρμόδιος για την Πορτογαλία.
Εντούτοις οι πορτογαλικές αρχές εξακολουθούν να διατηρούν τις ελπίδες τους, επιμένοντας στις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως είχαν κάνει και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης την άνοιξη.
Αντίθετα από άλλες χώρες, "η Πορτογαλία δεν γνώρισε κάποια φούσκα στην αγορά ακινήτων και το επίπεδο της χρέωσης είναι εντός του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υπογράμμιζε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώραςελπίζει ότι (η παρέμβαση του ΔΝΤ) δεν θα είναι απαραίτητη". Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, λέγοντας πως "
Ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος έσπευσε από την πλευρά του να χαιρετίσει το βράδυ της Κυριακής το "σημαντικό" σχέδιο βοήθειας προς την Ιρλανδία που, όπως διαβεβαίωσε, "κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών".
Για μια ακόμη φορά, ο Τεσέιρα ντος Σάντος επιχείρησε να αποσυνδέσει την Πορτογαλία από τα ιρλανδικά προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα "με καλές κανονιστικές ρυθμίσεις και καλή επίβλεψη", "ανθεκτικό και με καλή κεφαλαιοποίηση". Υπογράμμισε επίσης τη "σαφή στρατηγική" της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι οι στόχοι θα τηρηθούν.

"Ανεπαρκή επιχειρήματα"

Εντούτοις, για την πλειοψηφία των αναλυτών, τα επιχειρήματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να καθησυχάσουν τις αγορές.
Σήμερα τα επιτόκια στα πορτογαλικά ομόλογα συνέχιζαν στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) την ανοδική πορεία τους φτάνοντας στο 6,527%, από 6,508% το βράδυ της Παρασκευής.
"Αν η πίεση αυτή συνεχιστεί, η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να ζητήσει επείγουσα βοήθεια", προβλέπει η οικονομολόγος Τούλια Μπούκο της Unicredit.
"Η Πορτογαλία μπορεί να θεωρήσει ότι είναι παράλογο να πληρώνει επιτόκια από 6% ως 7% ή περισσότερο, την ώρα που μπορεί να ζητήσει μια εξωτερική βοήθεια" με χαμηλότερα επιτόκια, εκτιμά επίσης ο Φιλίπε Σίλβα, υπεύθυνος για τα ομόλογα στην τράπεζα Carregosa.
Η Πορτογαλία έχει δημόσιο χρέος 161 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% του ΑΕΠ της, το οποίο φάνηκε ως τώρα ανίκανη να μειώσει.
"Το πορτογαλικό χρέος αυξήθηκε περισσότερο τους εννέα πρώτους μήνες του χρόνου απ' ό,τι είχε αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο πέρυσι", επισήμανε στους Financial Times ο οικονομολόγος Ραλφ Σολβίν της Commerzbank.
"Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Πορτογαλίας είναι μεγαλύτερες από εκείνες της Ιρλανδίας", υπογράμμιζε από την πλευρά του ο Νικ Φιρουζί της τράπεζας Nomura, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Ντιάριο Εκονόμικο".
Μολονότι η Πορτογαλία έχει εξασφαλίσει τις ανάγκες χρηματοδότησής της για το 2010, η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να περιπλακεί πολύ το 2011, καθώς τότε λήγουν χρέη ύψους 25,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,7 δισεκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, το πορτογαλικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει οριστικά την Παρασκευή ένα προϋπολογισμό άνευ προηγουμένου λιγότητας, που προβλέπει μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από το 7,3% του ΑΕΠ στο 4,6%.

Σε αντίδραση, οι δύο κύριες πορτογαλικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, οι CGTP και UGT, οι οποίες συνεδρίασαν για πρώτη φορά από το 1988, κήρυξαν για την Τετάρτη γενική απεργία, η οποία προαναγγέλλεται ως το σημαντικότερο κοινωνικό κίνημα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, το 1974.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ