Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μπορεί να αντικαταστήσει η Ινδονησία τη Ρωσία στο BRIC;

http://en.comunicas.org/files/2010/04/bric.jpg
Το 2001, τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος, η Goldman Sachs όρισε τη Ρωσία μέλος του BRIC – που αποτελείται από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα – και είναι οι αναδυόμενες αγορές που σύμφωνα με τον οίκο θα γίνονταν από τις πιο κυρίαρχες οικονομίες στον κόσμο έως το 2050.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Businessweek, στα επόμενα τέσσερα χρόνια από την ένταξή της στο BRIC, οι επενδυτές κινήθηκαν μαζικά προς τη Ρωσία καθώς η οικονομία της κάλπαζε εξαιτίας της σημαντικής ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων και οικονομολόγους η… ρωσική ευφορία έχει φτάσει στο τέλος της.

Από τον Nouriel Roubini έως τη Morgan Stanley, αναλυτές εκτιμούν ότι είτε η Ρωσία πρέπει να βγει από το γκρουπ των αναδυόμενων και πολλά υποσχόμενων οικονομιών και να την αντικαταστήσει η Ινδονησία, ή τουλάχιστον να γίνει η Ινδονησία το πέμπτο μέλος του γκρουπ.

Αυτό που ωθεί στις εν λόγω εκτιμήσεις είναι η μεταστροφή της πολιτικής του Κρεμλίνου, η δημογραφική ατροφία της Ρωσίας και η ενδημική διαφθορά. Στον αντίποδα, η δημοσιονομική σύνεση της Ινδονησίας, η οικονομική της ανάπτυξη που φτάνει στο 6% φέτος σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς και η ενίσχυση των κοινωνικών και πολιτικών φορέων της χώρας είναι πιο ελκυστικοί παράγοντες.

Ο δύο φορές εκλεγμένος πρόεδρος Susilo Bambang Yudhoyono έχει γείρει την οικονομική πλάστιγγα προς τα σχολεία και την υγεία, ενώ ο δημόσιος κορβανάς της Ινδονησίας είναι γεμάτος οδηγώντας την κάποτε διασωθείσα από το ΔΝΤ χώρα προ των πυλών πιστοληπτικής αξιολόγησης investment grade.

Ενώ η διαφθορά στη Ρωσία δημιουργεί το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, από την ΙΚΕΑ έως το διευθύνων σύμβουλο της Hermitage Capital Management, κάποτε κορυφαίο ξένο επενδυτή της χώρας, που εκδιώχθηκε από τη χώρα το 2006 για φοροδιαφυγή. «Η Ρωσία δεν είναι καλή επιλογή για τα χρήματα σας» εκτιμά ο Richard Shaw, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας QVM Group.

Ο Shaw αποφεύγει να επενδύει χρήματα των πελατών του στη Ρωσία και απομακρύνεται από τις επενδύσεις στο BRIC λόγω της έκθεσης του σε ρωσικούς τίτλους. Προτιμά τα ETF της Ινδονησίας. «Παρά το γεγονός ότι η Ινδονησία δεν είναι πρότυπο αρετής, είναι καλύτερα να συμμετάσχουμε στην ασιατική άνθηση».

 Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr