Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Γρήγορη επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές

Το δάνειο είναι ύψους 80-90 δισ. ευρώ

Γρήγορα θα επιστρέψει η Ιρλανδία στην αγορά ομολόγων, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν, μετά το δάνειο που συμφωνήθηκε να καταβληθεί στη χώρα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το δάνειο που συμφωνήθηκε είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της κοινότητας ύψους 80-90 δισ. ευρώ.

Επίσης επεσήμανε ότι Ε.Ε και ΔΝΤ είναι απίθανο να ζητήσουν σοβαρές αλλαγές στο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας.

Όπως πρόσθεσε, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος προβλέπει μειώσεις δαπανών εμπροσθοβαρώς και θα κατατεθεί προς ψήφιση στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, στις 7 Δεκεμβρίου

Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη το τετραετές σχέδιό της για το πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε την Κυριακή η υπουργός Τουρισμού, Μαίρη Χάναφιν.

Η συμφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για έδωσε ώθηση στο ευρώ έναντι του δολαρίου.

Έντονη κριτική

Πάντως η χώρα δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση ότι θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για περίπου τρία χρόνια, ενώ ο ιρλανδικός Τύπος αναφέρει ότι η Ιρλανδία υπέγραψε την παράδοσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προβλέπει την επικείμενη πτώση της "υπεύθυνης για την χρεοκοπία" κυβέρνησης.

"Έπειτα από κατάφωρα ψεύδη δύο εβδομάδων, η κυβέρνηση θα ζητιανέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από την χρεοκοπία της χώρας που προκλήθηκε από την πολιτική της", γράφει η Irish Sun. "Μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας. Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα σώσουν την οικονομία μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας", γράφει το ιρλανδικό ταμπλόιντ.

Με τίτλο "Μία επονείδιστη παράδοση", η Irish Daily Mail καταγγέλλει "μία άνευ προηγουμένου παράδοση", με την οποία η κυβέρνηση "έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία" και "ύψωσε λευκή σημαία".

Εκ μέρους του συνόλου του Τύπου, οι Irish Times ζητούν την παραίτηση της "πολύ αντιδημοφιλούς" κυβέρνησης. "Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος. Ο (κυβερνών) συνασπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη", γράφει η εφημερίδα.

Η Irish Independent χαιρετίζει το γεγονός ότι "επιτέλους, κάποιος έχει τον έλεγχο της χώρας". "Δυστυχώς, αυτό ο κάποιος εκπροσωπείται από ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παρουσία τους αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει", γράφει η εφημερίδα.

Έξτρα βοήθεια από Λονδίνο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Θανάση Γκαβού από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης συνασπισμού, Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε την πρόθεση της Βρετανίας να χορηγήσει διμερές δάνειο στην ιρλανδική κυβέρνηση επιπλέον της συμμετοχής του Λονδίνου στο μηχανισμό στήριξης του Δουβλίνου.

Οι λεπτομέρειες της βρετανικής βοήθειας αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε δήλωση του κ. Όσμπορν στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πάντως ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι το ποσό που θα δώσει η κυβέρνησή του στο Δουβλίνο θα κυμαίνεται γύρω στα 7 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ιρλανδική αγορά αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο εισαγωγέα βρετανικών προϊόντων, με κάθε Ιρλανδό πολίτη να ξοδεύει κάθε χρόνο πάνω από 3.000 λίρες σε βρετανικά αγαθά. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο συνολικό μεταξύ της Βρετανίας και της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας μαζί.

Εξάλλου, οι βρετανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στον ιρλανδικό τραπεζικό τομέα με εκκρεμή δάνεια και επενδύσεις που φτάνουν περίπου τα 140 δισεκατομμύρια λίρες. Τη μεγαλύτερη έκθεση έχουν οι κρατικοποιημένες στη Βρετανία Royal Bank of Scotland και Lloyds.

Ήδη πάντως στελέχη των κυβερνώντων Συντηρητικών έχουν προειδοποιήσει ότι δε συμφωνούν με τη χορήγηση βοήθειας προς στην Ιρλανδία την ώρα που οι Βρετανοί πολίτες υπόκεινται σε αυστηρή λιτότητα.

Διμερές δάνειο εξετάζει και η Σουηδία

Παράλληλα και η Σουηδία εξετάζει την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ιρλανδία, μέσω διμερούς δανείου ύψους 5 έως και 10 δισ. σουηδικών κορωνών (530 εκ. ευρώ έως και 1,06 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Άντερς Μπόργκ.

"Προσφέρουμε ένα δάνειο παρόμοιο με εκείνα που δόθηκαν στην Ισλανδία και την Λετονία ", δήλωσε ο κ. Μπόργκ στη δημόσια σουηδική ραδιοφωνία.

Τα δάνεια προς την Ισλανδία και τη Λετονία ήσαν 5 και 10 δισ. σουηδικές κορώνες αντίστοιχα, είπε επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο προς την Ιρλανδία θα είναι της τάξης του 3%.

"Η Σουηδία είναι μια μικρή χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές και άρα η σταθερότητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για εμάς", υπογράμμισε ο κ.Μπόργκ.


Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία δεν συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης. 
 
ΣΚΑΙ