Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός στη Γαλλία


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί θα ορίσει σήμερα τον νέο πρωθυπουργό και τα μέλη της νέας κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, που υπεβλήθη το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

Ο αρχηγός του κράτους μπορεί να ανακοινώσει σε δύο χρόνους τη σύνθεση της κυβέρνησης: το πρωί να ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού και το απόγευμα, τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Η ανανέωση της εμπιστοσύνης του Νικολά Σαρκοζί στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν θεωρείται σχεδόν βέβαιη, σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. "Είναι 100% βέβαιο ότι θα είναι ο Φιγιόν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.


Επίσης βέβαιη θεωρείται η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που προανήγγειλε ο ίδιος από το Μπορντό. Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, ο Αλέν Ζιπέ θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.


Αναμένεται επίσης να ενισχυθεί η παρουσία γυναικών στην κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από 26 μέλη, έναντι 37 μελών που είχε το υπουργικό συμβούλιο που παραιτήθηκε.

ΣΚΑΙ