Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Δεν επιθυμεί ένταξη στην ευρωζώνη η Τσεχία


Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ντόμινο στην Ευρωζώνη μετά την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, την ώρα που η Κομισιόν απορρίπτει τις φήμες περί συζητήσεων για χορήγηση οικονομικής βοήθειας και σε άλλες χώρες.

Ερωτηθείς ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, εάν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορούσε να ενισχυθεί στην περίπτωση που περισσότερες χώρες προσέφευγαν σε αυτόν, δήλωσε ότι «οι μηχανισμοί οικονομικής στήριξης είναι στη θέση τους, διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί και αν ζητηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση».


Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος
Άγκελα Μέρκελ, επιμένει στην ανάγκη συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στον μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ.

Όπως είπε οι ιδιώτες πιστωτές που βγάζουν χρήματα από τα υψηλά επιτόκια των δανείων και των ομολόγων, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Επιφυλάξεις απέναντι στη γερμανική πρόταση διατύπωσε εκ νέου η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι «οποιαδήποτε ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά περίπτωση».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ανήσυχος για το κατά πόσο η Γερμανία πιστεύει ακόμη στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.


Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία τους την Πέμπτη το βράδυ, εξέφρασαν την ευχή να υπάρξει μια ταχεία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαικής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιρλανδία.


Την ίδια ώρα, η λιτότητα φέρνει περικοπές και οι περικοπές κινητοποιήσεις ανά την Ευρώπη, όπου σημειώνονται μαζικές συγκεντρώσεις, καταλήψεις, πορείες και σποραδικές συγκρούσεις.

«Δεν κινδυνεύει το ευρώ»

Πάντως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ότι το ευρώ όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σίγουρα νομίσματα του κόσμου.

Ο κ. Βέμπερ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά τόνισε πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Εξάλλου, σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με την αγορά κρατικών ομολόγων Ελλάδας και Ιρλανδίας φάνηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντέξει και σε εξαιρετικά αρνητικά σενάρια.

Ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης καθώς πρέπει να ενισχυθούν οι βασικοί πυλώνες του ενιαίου νομίσματος.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουν το ευρώ».

Καθησυχαστικός ως προς τον ενδεχόμενο κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας πάντως πως η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι σοβαρή.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται καμία συζήτηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλες χώρες πέραν της Ιρλανδίας.
Δεν επιθυμεί ένταξη στην ευρωζώνη η Τσεχία

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης τσεχικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επικαλούμενα δύο υπουργούς, πως ο πρόεδρος της χώρας Βάκλαβ Κλάους δεν επιθυμεί ένταξη στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αν η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, εκπρόσωπος του ευρωσκεπτικιστή Κλάους αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.


Εάν επαληθευτούν οι δηλώσεις που έγιναν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Τσεχία θα κρατήσει ως νόμισμά της την κορώνα παρά την παλαιότερη δέσμευση της Πράγας να ενταχθεί στην ευρωζώνη.


Άλλωστε τη Δευτέρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν βιάζεται να υιοθετήσει το ευρώ, δεδομένων των προβλημάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

ΣΚΑΙ