Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Μείωση του εξωτερικού δανεισμού των ΗΠΑ συστήνει το Πεκίνο


Για να μην έχει η χώρα προβλήματα ανάλογα με της Ευρωζώνης.

Τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ να ελέγξουν το δικό τους δανεισμό καθώς τα χρέη τους αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός οικονομικών της Κίνας Ζου Κουνγκιγιάο.

Η δήλωση του Κινέζου αξιωματούχου ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Πεκίνου να στρέψει την προσοχή στις δικές του ανησυχίες για τις αμερικανικές πολιτικές, και ειδικότερα το αυξανόμενο έλλειμμα, τη στιγμή που δέχεται κριτική για τη διατήρηση της ντε φάκτο ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος με το δολάριο.
Όπως είπε ο Ζου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα διμερή σινοαμερικανική σύνοδο κορυφής για τον «Στρατηγικός και Οικονομικός Διάλογος», θα υπάρξουν «ήσυχες συζητήσεις» σχετικά με το γουάν, αλλά η εξωτερική πίεση, απλώς θα καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την οποία η Κίνα, θέλει να επιβάλει.
«Η πιο επείγουσα ανάγκη της παγκόσμιας οικονομίας είναι για οικονομικές συνθήκες που θα σταθεροποιήσουν την Ευρώπη, στον απόηχο των προβλημάτων της Ελλάδας», είπε ο Ζου, ο οποίος προσέθεσε ότι «η δραστική οικονομική κρίση της Ευρώπης είναι μία πρόκληση για τις χώρες που αποτελούν μέρος της, όπως η Ελλάδα, είναι μία πρόκληση για τη σταθερότητα στο σύνολο της διεθνούς οικονομικής αγοράς».
«Αφορά την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας συνολικά και για αυτό απαιτεί μία κοινή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Η Κίνα θα προσπαθήσει να συντονίσει τις οικονομικές της πολιτικές με τις ΗΠΑ για να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην αναταραχή και θα ήθελε οι χώρες -μέλη της ομάδας των 20 να έχουν ρόλο στην ενίσχυση της παγκόσμια απάντησης, είπε ο Ζου, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να ασχοληθούν σοβαρά με τη δική τους οικονομική κατάσταση, υπό το πρίσμα του τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
«Ελπίζουμε ότι το αμερικανικό έλλειμμα θα πέσει ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος καθώς η οικονομία ανακάμπτει και θα φτάσει σε ανεκτό επίπεδο», σημείωσε ο Ζου, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και ο πρόεδρος Ομπάμα, έχουν υποσχεθεί ότι θα προσέχουν τα επίπεδα του χρέους.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κάτοχος αμερικανικών ομολόγων έχοντας συνολικά 895,2 δισεκατομμύρια δολάρια και τον προηγούμενο Μάρτιο αύξησε τα ποσά αυτά για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ